• „Viitorul pieţei de capital româneşti este strâns legat de viitorul sistemului de pensii private”
• „Fără acumulările din ultimii ani, fondurile de pensii nu ar fi avut deţinerile necesare la FP pentru a înclina balanţa în favoarea listării Hidroelectrica exclusiv la Bucureşti”
Viitorul „de aur” al pieţei de capital româneşti, mult invocat cu prilejul evenimentului de la BNR ce a marcat listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), este strâns legat de viitorul sistemului de pensii private din ţara noastră, a scris Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pe propriul blog.
„Prima zi de listare a Hidroelectrica, eveniment istoric pentru piaţa de capital din România, a fost marcată la BNR prin organizarea unui eveniment care a beneficiat de prezenţa unor persoane importante din zona politică, din BNR, din ASF, din zona diplomatică şi a pieţelor financiare. Prezenţa atâtor reprezentanţi ai unor entităţi ai administraţiei publice a fost cu atât mai remarcabilă cu cât vorbim, în esenţă, de finalizarea unei tranzacţii între entităţi eminamente private: Fondul Proprietatea (FP) şi investitorii care au cumpărat.
Citește și:
- Cadou de pensionare de la Romsilva: 1,8 miliarde de lei vechi pentru fostul şef de la Ocolul Aninoasa
- Colonelul (rez) Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Primarul Ion Georgescu s-a sesizat în legătură cu un cămin de vârstnici… Cum el a putut, iar ceilalţi, de pe la Ilfov, nu?!”
- Fetiță de 15 ani violată de un individ cunoscut pe o rețea de socializare
Privind la luările de cuvânt se observă un numitor comun, care face referire la saltul istoric al Bursei de Valori sau al pieţei de capital din România. Senzaţia că punem efectul înaintea cauzei mă obligă, totuşi, la un comentariu care începe printr-o metaforă ale cărui tuşe groase sunt asumate. Este suficientă construirea unei pieţe superbe în mijlocul Phenian-ului pentru a înlătura foametea din Coreea de Nord? Bineînţeles că nu. De fapt, cererea va fi acoperită doar printr-o ofertă de produse alimentare în creştere. Cererea de capital din România se va rezolva doar printr-o ofertă de capital în crestere. Degeaba ai locul, daca nu ai cei doi actori ai oricarei tranzacţii.
Sunt opinii care spun că oferta publică iniţială a Hidroelectrica ar fi trebuit să aibă loc cu mai mulţi ani în urmă. Întrebarea este: ar fi avut acelaşi rezultat ca cea de luna aceasta? Şi dacă nu, ce face diferenţa? Până la urmă, BVB şi firmele de brokeraj erau prezente încă de pe atunci în România, instituţiile statului erau şi ele prezente, Hidro fusese repusă solid pe picioare după insolvenţă, deci era atractivă. Şi atunci, care a fost schimbarea spectaculoasă care a permis acest salt al pieţei de capital într-o nouă ligă? Iar raspunsul este unul singur: dublarea în ultimii patru ani a activelor deţinute de fondurile private de pensii, pentru a ajunge astăzi la peste 100 de miliarde de lei.
Da, acel sistem a cărui utilitate şi raţiune de a exista au fost periodic puse sub semnul întrebării de la înfiinţare până în prezent în diferite epoci, culminând cu anul 2018, acel sistem ale cărui contribuţii au ajuns să fie cu mult mai mici decât cele planificate iniţial, acel sistem care la orice scădere a pieţelor financiare este blamat că pierde banii oamenilor chiar dacă de la înfiinţare a avut un randament mediu de peste 7% pe an (semnificativ superior ratei inflaţiei), acel sistem care cu toate că a început prin a fi comparat cu FNI va ajunge în 2023 la plăţi cumulate de aproximativ două miliarde de lei.
Fără cele 50 de miliarde de lei acumulate în ultimii patru ani, fondurile de pensii nu ar fi avut deţinerile necesare la Fondul Proprietatea pentru a înclina balanţa în favoarea unei listări exclusive la Bucureşti, în defavoarea propunerii Franklin Templeton pentru o listare duală. Pentru că stiţi, dincolo de bune intenţii şi planuri, astfel de decizii se iau doar prin voturile acţionarilor, singurele care contează cu adevarat.
Citește și:
- Făgăraş Fest 2023 sau cum poţi să ajungi pe vârful muntelui bucurându-te de spectacolul de la poalele acestuia
- Un bărbat din Câmpulung a murit în ambulanţă, în drum spre Piteşti, în căutarea unui cardiolog
- Angajații de la Registrul Comerțului au intrat în grevă japoneză. Cât va dura protestul
Fără cele 50 miliarde de lei acumulate în ultimii ani de fondurile de pensii, nu am mai fi avut nici cea mai mare listare din Europa şi nici a treia cea mai mare din lume pentru anul în curs, mărimea pachetului de acţiuni vândut trebuind să fie mai mic. Iar celor care consideră o astfel de afirmaţie ca fiind exagerată, vreau să le amintesc că presa estimează ca fondurile de pensii ar fi cumparat aproape jumatate din acţiunile Hidro oferite.
În acest context, că unora le place sau nu, «viitorul de aur» al pieţei de capital româneşti, mult invocat cu prilejul evenimentului BNR, este strâns legat de viitorul sistemului de pensii private din România, locul în care se găsesc cele mai mari acumulări de capital autohton şi cei mai mari investitori instituţionali.
Cea mai sănătoasă cale de a pune în aplicare «patrotismul economic» nu este conservarea deţinerilor statului, ci stimularea acumulării de capital autohton (şi) în sistemul privat de pensii pentru a concura de la egal la egal cu cel străin în achizitia de active româneşti. Experienta listării Hidroelectrica a dovedit-o din plin”, a scris preşedintele APAPR.
0 Comentarii