Prezentăm, în această rubrică, nu doar vârfurile scriitorimii locale, ci și pe cei din eșalonul secund, mai puțin cunoscuți. Unul dintre aceștia, dar care (re)vine tare din urmă este poetul Dan Drăgoi.
Dan Drăgoi s-a născut la 17 decembrie 1952, în satul Slănic, comuna Aninoasa, Argeș. Este licențiat al Facultății de Horticultură București (1978), cu titlul de doctor în horticultură din anul 1996. A publicat mai bine de 40 de lucrări științifice în țară și străinătate și trei cărți de specialitate – „Aspecte critice și factori limitativi în cultura mărului în trei localități cu altitudini diferite: Bilcești, Pitești, Băneasa” (1978), „Variabilitatea și ereditatea la prun” (2000) și „Cultura prunului” (2000). Este coautor la „Ghidul Pomicultorului” (2000).
Este creatorul soiului de pruni „Milenium”. Dar, înainte de toate, a fost și este poet. Dan Drăgoi a debutat cu poezie în adolescență, în revista „Răsad” (1969) a Liceului „Dinicu Golescu” din Câmpulung, iar editorial, pe când era student, în 1978, cu volumul „Dreptul la demnitate”. De altfel, în studenție cunoaște gloria literară, i se citesc versuri la televiziunea națională și este comentat în revista „Luceafărul” de Nicolae Dragoș și Mihai Tatulici.
După care, vreme de aproape… 40 de ani, nu mai scrie poezie, dedicându-se activității științifice. Abia la pensie revine la prima dragoste, publicând, în 2016, volumul de poezii „Lumini târzii”, iar în 2017, volumele „Picături de rouă” și „Prezentul Continuu”.
Citește și Eroul Nicolae Şuţa, fostul şef de cabinet al liderului ţărănist Ion Mihalache
Prolific, peste un an, în 2018, publică volumul de versuri „Dreptul la iubire”, antologia „Regatul Luminii” și coordonează cartea „Jurnal de război – Mărturii din tranșeele întregirii României”. Un alt volum de versuri îi apare în 2019, „Acasă – aproape de cer”.
În fine, la sfârșitul anului trecut, reușește, tot cu ajutorul unor sponsori generoși, să publice o nouă carte de „bucurii amare”, pardon, de versuri, intitulată „Cireșe amare”. Lector de carte este Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul, prefața fiind semnată de un alt mare scriitor, Ștefan Mitroi.
Nu știm cine l-a sfătuit, dar, în ultima vreme, Dan Drăgoi a ieșit din carapacea sa, participând la diverse lecturi publice, bucurându-se de un succes meritat.
Citește și Nicolae Oprea a decis cine primeşte Premiul naţional „Mihai Eminescu”
0 Comentarii