Web Analytics
scris miercuri, 02.12.2015

Preludiu la dosarul Consultanţa Culmea! Soţia deputatului Mircea Drăghici a scris un manual despre corupţie

# Amintiri din viitor… ”Cei mai mulți dintre corupți se găsesc printre polițiști, lucrători vamali, parlamentari și medici”, scrie în cartea sa Georgiana Popescu, actuală Drăghici 

Preludiu la dosarul Consultanţa  Culmea! Soţia deputatului Mircea Drăghici a scris  un manual despre corupţie

Știați că soția deputatului Mircea Drăghici, trimis în judecată de DNA săptămâna trecută, în celebrul dosar Consultanța, a scris o carte despre… corupție?! Se întâmpla în 2008, când Georgiana și Mircea nu formau încă oficial un cuplu.  Asta s-a întâmplat de abia în 2013, după divorțul parlamentarului, când cei doi și-au pus verighetele având o nuntă cu mare ștaif și jumătate de cabinet Ponta, plus premierul din dotare, ca invitați. Ei, dar revenind la creația premonitorie, am putea spune, a Georgianei, aceasta este un manual despre ce nu este legal și moral să faci atunci când ești factor de putere, de pildă ales… așa ca viitorul tovarăș de viață (studiu de caz?). „Corupția și mass media ” a apărut  la Editura Universității Pitești și a avut tirajul epuizat în cerc restrâns, adică printre studenții de la jurnalism care s-au grăbit să și-o achiziționeze ca să nu o supere pe autoarea, lector universitar la instituția de educație amintită, ce le-a recomandat-o drept lectură obligatorie. Semn că este vorba despre o operă de căpătâi în analele academice, studenții din anii terminali s-au inspirat din ea și au inclus-o, volens nolens, în bibliografia lucrărilor de licență susținute.

Viața bate cartea

Cartea debutează apoteotic cu o atenționare despre pericolul reprezentat de acest flagel:
„Dintre toate fenomenele antisociale existente, fenomenul de corupție tinde să devină o formă cvasigeneralizată de criminalitate în majoritatea sectoarelor și ramurilor vieții sociale, politice și administrative. Afectând grav structurile și instituțiile publice, sau private, prin implicarea și participarea – prin complicitate, constrângere sau șantaj – a unor agenți economici, funcționari publici sau reprezentanți ai autorităților (n.red. – cu ce seamănă asta, parcă ar fi desprins din dosarul Consultanța, unde sunt implicați zeci de primari argeșeni, nu-i așa?!), corupția este percepută de către majoritatea segmentelor populației ca un fenomen extrem de grav și periculos care, prin efectele ei, subminează structurile de autoritate și de putere, mărind astfel costurile sociale și economice ale reformei, concretizate mai ales în deprecierea continuă a nivelului de trai al majorității indivizilor”.
Carevasăzică, acest fenomen este periculos pentru că în timp ce sărăcește majoritatea indivizilor, îi îmbogățește pe alții. Scurt, clar și la obiect iar lecția asta am înțeles-o cu toții, nu-i așa, pe propria piele. În mod sigur de această caracteristică par să fi ținut cont și procurorii DNA Pitești care au dispus sechestrul averilor tuturor inculpaților din dosarul Consultanța, implicit a familiei Drăghici. Numai că deputatul Drăghici a fost mai iute de… stilou și și-a înstrăinat vila din Curtea de Argeș și celelalte bunuri mobile din declarația de avere tocmai pentru a nu mai avea procurorii anticorupție ce executa din prejudiciul de circa 9 miliarde lei vechi. În special pentru cei 38 de primari și viceprimari trimiși în judecată în dosarul Consultanța (și în capul cărora se va sparge prejudiciul din acest dosar), mai dăm un citat din cartea despre corupție semnată de fosta domnișoară Popescu, viitoarea doamnă Drăghici.
Ia priviți ce frumos și pilduitor scrie: „pentru majoritatea sistemelor penale, corupția este un sistem prioritar normativ, desemnând încălcarea sau transgresiunea ilegală și imorală a normelor referitoare la îndatoririle funcționarului public, agenților economici sau persoanelor care efectuează diferite operații financiare și bancare. În schimb, pentru alte sisteme penale, corupția desemnează diferitele acte sau fapte ilicite, comise prin utilizarea abuzivă și frauduloasă a puterii (politice, administrative, judecătorești) în scopul obținerii unor avantaje personale de către agenții autorității publice (funcționari, judecători, administratori, conducători economici, lideri politici)”.

Georgiana dixit: „Corupția reprezintă o formă secretă de schimb social”

Georgiana Drăghici (fostă Popescu), adică soția fostului trezorier al PSD la nivel național, ea însăși politician și președinte al TSD Argeș, punctează decisiv (și mare dreptate are!) dacă avem în vedere cariera ulterioară a soțului său, deputatul Mircea Drăghci: „Politicienii devin reprezentanții poporului, iar birocrații servanții acestuia. De aceea, corupția reprezintă un comportament impropriu al politicienilor și birocraților care încalcă normele privind bunul public sau abuzul persoanei publice în scopul câștigurilor private”.
Adânc, nu? Iată un alt citat, la fel de pilduitor: „Din punct de vedere legal, corupția reprezintă o formă secretă de schimb social prin care deținătorii puterii politice sau administrative obțin beneficii din puterea sau influența pe care o exercită în virtutea mandatului sau funcției lor”.
 În fine, manualul de căpătâi universitar al Georgianei abundă în aprecieri suculente dar și de împărțirea pe categorii a corupției (luare de mită, dare de mită, trafic de influență…). Dar ce ziceți despre motivele apariției corupției în viziunea soției deputatului Drăghici? „Factorii care influențează răspândirea corupției sunt în principal salariile mici ale funcționarilor publici, și dorința de îmbogățire rapidă a celor aflați la putere… Cei mai mulți dintre corupți se găsesc printre polițiști, lucrători vamali, parlamentari și medici…”.
 Ca să concluzionăm, „Corupția și Mass Media” și autoarea ei sunt cel mai bun exemplu de aplicare a zicerii populare despre: „să nu faci ce face popa, să faci ce spune popa”. Altfel, știm bine, corupția te poate trimite la Beciul Domnesc, plin de astfel de păcătoși, de care atât de bine și deontologic vorbește Georgiana, nimeni alta decât soție de parlamentar.
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită