Web Analytics

Mioveni. Demonstrație de respect în memoria lui Șerban Valeca

de | 25.05.2023 18:15 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

După cum v-am informat, joi, 25 mai, la Centrul Cultural Mioveni a avut loc un seminar In Memoriam, dedicat fostului prof. univ. dr. Șerban Valeca, „omul, politicianul, cercetătorul, senseiul și patriotul, pentru o viață întreagă dedicată educației, științei și cunoașterii din postura de profesor universitar, cercetător, senator și ministru” – așa cum au anunțat autoritățile locale.

Citește și: O bursă pentru elevi și o stradă din Mioveni vor purta numele Șerban Valeca

Rude, foști colegi de la Universtitatea din Pitești, foști colegi de serviciu, sportivi, reprezentanți ai autorităților locale și județene, politicieni, membri ai societății civile au venit joi la Mioveni să-i aducă un omagiu lui Șerban Valeca (23 iunie 1956 – 15 mai 2023), la un an de la dispariția sa.

De fapt, Ion Georgescu, primarul care a organizat exemplar această manifestare, a declarat cu emoție în glas în fața unei săli arhipline că prezența atâtor oameni demonstrează că ”în memoria noastră Există Șerban Valeca”.

Vom nota, succint, ce s-a întâmplat la acest seminar, care a început cu o slujbă de pomenire, un moment de reculegere și apoi cu un filmuleț care a cuprins aspecte importante din activitatea lui Șerban Valeca.

Apoi, rând pe rând, au fost invitați de primaruil Ion Georgescu să ia cuvântul cei care l-au cunoscut și l-au prețuit pe Șerban Valeca. Au vorbit, deci, cu acest prilej, Cristian Gentea, primarul din Pitești („Dl. Valeca a fost cel care mi-a dat recomandarea pentru Nuclearelectrica”; „Fără dumnealui Institutul de Cercetare astăzi n-ar fi existat”; „Cu dl. Valeca am discutat mult și despre familie. Avem fete pe care le cheamă la fel: Cristiana. Fata mea e de 11 ani în străinătate; dumnealui era speriat la gândul că și fata lui, Cristiana lui, va cere să-și continue studiile în străinătate”; „Regret nespus că un astfel de om care mai avea multe de spus și în cercetarea românească, și în politica românească nu mai este printre noi!”); directorul Constantin Păunoiu, cel care i-a trecut în revistă activitatea („Am lucrat împreună 24 de ani, din 1998 până la 15 mai 2022”; „Dispariția sa a fost o pierdere enormă atât pentru familie, cât și pentru domeniul nuclear-energetic”).

Am mai vorbit Viorica Dăncilă, fost premier al României, în Cabinetul căreia a activat și ministrul Șerban Valeca, prof. univ. dr. Mihaela Diaconu, președinta Senatului Univesrsității din Pitești, iar Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a avut un mesaj video în memoria fostului său coleg de partid.

Au urmat cu alte scurte discursuri: Ion Mînzînă, președintele PSD Argeș și al Consiliului Județean (”Dl. Valeca a fost un om de un rar echilibru, așa cum l-am văzut eu. Era foarte, foarte mândru de ceea ce i se întâmpla, în ideea că participă la construcții despre care credea că vor avea viitor”; „Mi-aduc aminte că fiul meu cel mare, la primele lui alegeri în calitate de votant, a citit CV-urile tuturor candidaților și îmi spunea CV-ul d-lui Șerban Valeca pe dinafară. Asta a rămas ca o amintire plăcută pentru mine. Dl. Valeca a fost omul care mi-a îndrumat fiul către o lucrare de dizertație la Facultatea de la Măgurele”); Simona Bucura Oprescu, deputat de Argeș („Dl. Șerban Valeca trăiește, este viu, cu tot ce a făcut și ne-a lăsat moștenire”); dr. Dan Manu, fost președinte al Consiliului Județean, consilier al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Apoi a fost proiectat un alt film, cu sensei Șerban Valeca, urmat de discursul prof. univ. sensei Sebastian Ene („În karate, dl. Șerban Valeca se află între primii deschizători de drumuri”; „Începând din 1981, a inițiat sute, mii de practicanți de karate”; „În prezent avem peste 300 de practicanți de karate la Pitești și Mioveni și 25 de centuri negre active”). Pe scena Centrului Cultural au avut loc apoi câteva scurte demonstrații de karate, aplaudate cu căldură.

Cu lacrimi în ochi a vorbit apoi Monica Valeca, soția celui dispărut. Ea a spus că pentru fata lor tatăl ei a fost „un etalon de moralitate, corectitudine și demnitate, un model. Am trăit mai bine de 20 de ani binecuvântați. Plecarea lui ne-a rupt sufletele” – și a izbucnit în plâns.

În final, primarul Ion Georgescu a dat citire și mesajului prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Române de Științe, care, de asemenea, l-a prețuit pe Șerban Valeca.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *