Gestionarea stresului este necesară pentru menținerea sănătății fizice și mentale, îmbunătățirea funcțiilor cognitive, promovarea unor relații sănătoase, prevenirea epuizării și îmbunătățirea calității vieții. Este un aspect esențial al îngrijirii de sine și al stării de bine, iar încorporarea tehnicilor de gestionare în rutinele noastre zilnice aduc un mare beneficiu.
Ce strategii pot fi folosite pentru a minimiza, evita şi gestiona stresul?
1. Identificați și recunoașteți factorii de stres: Primul pas în gestionarea stresului este să identificați și să recunoașteți sursele de stres din viața dumneavoastră. Acești factori de stres pot fi legați de locul de muncă, financiari, de relații sau de sănătate.
2. Identificarea simptomelor: Stresul se poate manifesta atât prin simptome fizice, cât și prin stări ce țin de sănătate mintală. Stresul poate provoca instabilitate emoțională, schimbări de dispoziție, tipare de somn și de alimentație, dureri de cap, tensiune musculară, pentru a numi doar câteva dintre acestea.
Citește și Sfatul psihologului. Cum faci „faţă” unui atac de panică
3. Practicați autoîngrijirea: Este esențial să înțelegeți că sănătatea dumneavoastră mentală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică. Să vă faceți timp pentru hobby-uri și activități care vă plac și exerciții fizice regulate; sunt modalități de a implementa autoîngrijirea în rutina zilnică.
4. Sprijin social: Conectarea cu alte persoane și împărtășirea gândurilor și sentimentelor vă poate ajuta să faceți față stresului și simptomelor asociate cu el. Petrecerea timpului cu prietenii și familia care vă sprijină, aderarea la un grup și căutarea de ajutor profesional sunt modalități de menținere a echilibrului mintal.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Ce este Sinele?
0 Comentarii