Web Analytics
scris miercuri, 19.04.2023

Sfatul psihologului. Beneficiile iertării

Iertarea este actul de a refuza trăirea unei stări emoționale negative față de persoana care a rănit sau este vinovată pentru o ofensă. Psihologia mai definește iertarea ca fiind un comportament care constă în oprirea represaliilor față de cineva care a manifestat comportamente ofensatoare împotriva unei persoane.
Oamenii care sunt răniți sfârșesc de obicei prin a-i răni pe alții. Rănile provocate de o ofensă se pot lăsa cu sentimente de amărăciune, furie și răzbunare, toate emoții negative. Adevărata iertare presupune renunțarea la trăirea acestor sentimente negative. Acest lucru vă permite să recunoașteți durerea prin care ați trecut, însă fără a o lăsa să vă definească, permițându-vă să vă vindecați și să vă continuați viața.

Sfatul psihologului. Beneficiile iertării

A nu ierta este deosebit de distructiv în relațiile apropiate. Atunci când o persoană care a fost nedreptățită refuză să ierte, relația se schimbă în rău. A ierta pe cineva pe care îl iubiți îi oferă acestuia libertatea de a se elibera de greșelile din trecut. Refuzul de a ierta va reține această libertate și relația se poate dezechilibra, tinzând spre rupere. Relațiile apropiate devin îngreunate de presiunea acestei răni nerezolvate și există o barieră care va împiedica relația să se dezvolte armonios.

Citește și Sfatul psihologului. Prietenia şi depresia

Conform studiilor în domeniu se pare că aceia care se pricep să ierte tind să fie mai fericiți, să aibă relații mai sănătoase, mai puțin stres și mai puține boli, decât cei care nu sunt buni la a ierta.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Consumul de droguri, alcool şi tutun la tineri

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită