Conform definiției Asociației Americane de Psihologie (APA), singurătatea este disconfortul sau neliniștea de a fi sau de a se percepe pe sine ca fiind singur – suferința emoțională pe care o simțim atunci când nevoia noastră înnăscută de intimitate și companie nu este satisfăcută.
Singurătatea, când este cronică sau severă, va determina efecte pe termen lung ce pot fi foarte dăunătoare pentru sănătate. Patru moduri importante prin care singurătatea poate duce la schimbări în creier și afectează gândirea, percepția și starea de bine:
1. Singurătatea poate provoca nevoia de companie la fel de puternic ca foamea sau setea.
Cercetările sugerează că singurătatea declanșează răspunsuri neuronale în creier similare cu activitatea pe care o trăiesc oamenii atunci când sunt înfometați și își doresc mâncare.
2. Singurătatea ne poate face mai ostili şi mai pesimişti.
Sentimentul de singurătate ne poate face mai predispuși să ne concentrăm asupra aspectelor negative dintr-o situație. Cercetătorii au constatat că, într-adevăr, creierul se activează mai mult ca răspuns la stimuli negativi decât la declanșatorii pozitivi atunci când ne simțim singuri.
Citește și Sfatul psihologului. Psihologia conducătorului
3. Sentimentul de singurătate ne poate face mai predispuşi să nu avem încredere în ceilalţi.
Persoanele singure sunt mai atente la potențialele amenințări din jurul lor, iar acest lucru duce la niveluri mai ridicate de neîncredere în ceilalți.
4. Singurătatea poate contribui la declinul cognitiv.
Avem nevoie să socializăm pentru a ne menține creierul stimulat. Cercetările au evidențiat modificări structurale, la nivelul creierului, atunci când oamenii se confruntă cu niveluri de singurătate peste medie.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
0 Comentarii