Web Analytics
scris miercuri, 01.03.2023

Pastila de frumos

Stimate domnule Ministru Petre Daea,
Mă simt obligat, moral, să vă comunic câteva aspecte vitale prin care, după opinia mea, greaua misiune în care soarta v-a pus, de a conduce destinele agriculturii românești, ar putea fi realizată cu mare succes, iar rușinea pe care o suportăm, de a importa 70-80% din consumul agro-alimentar, ar fi dată uitării!
O fac pentru că am fost pus în situații similare (la o proporție mai mică), și am reușit. Vă împărtășesc faptele. Le cunoașteți…

Pastila de frumos

Despre ce este vorba: am fost chemat la București, de la Voinești, de marele ministru al Agriculturii, Angelo Miculescu, să răspund de destinele pomiculturii românești, cu obiective precise:
– Intensificarea pomiculturii, trecerea de la 200-300 la 1000-3000 pomi la hectar; înființarea anuală a 10.000 ha livezi în sistem intensiv și supraintensiv; îndesirea a 94.000 ha din livezile clasice.
– Necesarul de material săditor uriaș, 18-20 mil. anual, pepinierele existente produceau numai 1,5-2,0 mil. pomi altoiți. Alegerea rațională a terenurilor de pe dealurile CAP-urilor din țară, cu cine? Proiectarea, amenajarea, execuția, cu cine?

Pus comandant, fără „oaste”? În minister, călduț, buletin de capitală, gata de primire! Dar, nu, nu am putut să trișez! Mi-am creat o „oaste”. Existau 8 stațiuni de cercetare pomicolă, fără competențe și personal pentru dezvoltare, pură cercetare. Am plecat cu direcția pe care o conduceam, cu 30 funcționari, aici la Mărăcineni, organizând, pe scheletul Institutului, Trustul de Cercetare, Inginerie Tehnologică, Proiectare și Producție Pomicolă. Au fost înființate încă 18 stațiuni de Cercetare și Producție în care ați activat, domnule ministru – la Mehedinți).
Și am reușit: s-au plantat 62.000 ha livezi intensive și superintensive;cele 42 de pepiniere organizate au ajuns la 19 milioane pomi altoiți, începându-se chiar un export de material săditor; au fost organizate ferme pomicole moderne, 20 de depozite de păstrare, export de prune, piersici, căpșuni ș.a.

Citește și Pastila de frumos. Trandafirul

Domnule ministru, aveți experiență de viață, profesională, aveți în spate un partid puternic, aveți fonduri. Puteți rămâne în istorie (pozitiv) – Faceți-vă „oaste” (direcțiile agricole = 00). Legile integrării în UE prevăd această „oaste”, eu am lucrat în Franța (1969), într-o astfel de organizație cu care mențin și în prezent contacte. Am propus-o la minister din 2005, în sala 19! Dar dna. Directoare Tatomir a găsit o altă caricatură, numită Prodfruct, specializată în căpușarea de fonduri, mai ales europene!
Concluzia: Organizați Consiliile pe Produs – 17-18. Nu numai pentru a face strategii și programe, ci, în special, pentru a le realiza efectiv. La care atașarea unei bănci agricole (vezi CEC) ar fi de maximă necesitate.
Vă pun la dispoziție, ca model, Consiliu pentru Fructe-Legume (anexă)

Cu toată considerația, Ilarie Isac,
25 februarie 2023

N.B. Scrisoarea urma să fie înmânată d-lui ministru, la conferința din 25 februarie, de la Mărăcineni, la care, nefiind invitat, nu am participat. Am tot așteptat – după cum a promis – să ne onoreze cu o vizită strictă pe probleme de pomicultură.

Citește și Pastila de frumos. Merele româneşti… în concurs

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Patru ani fără Maradona!

Luni, 25 noiembrie, fotbalul argentinian a comemorat patru ani de la dispariţia legendarului Diego...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită