Între timp, tatăl fetei a murit. Mama o plânge singură pe Mihaela
Autoritățile au revenit la subiectul „Boceanu”, clanul de proxeneți din Câmpulung, renumiți în România și în plan internațional. După doi ani de proces, Tribunalul Argeș a pronunțat prima sentință din dosarul traficanților care au făcut o avere estimată la 2 milioane de euro din traficarea de minore în Occident, în special în Marea Britanie și Elveția. Cea mai mare pedeapsă se ridică la 12 ani și 10 luni de închisoare. Tribunalul Argeş a mai decis confiscarea de la cei opt inculpaţi a 2.500 de franci elveţieni, „bani proveniţi din săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism” şi a 97.600 de franci elveţieni, „bani proveniţi din infracţiunea de spălare a banilor”.
Ce pedepse a stabilit Tribunalul
Lucian Boceanu, capul clanului, a primit cea mai mare pedeapsă (12 ani și 10 luni), fratele său, Dafinel Boceanu a fost pedepsit cu 9 ani şi 8 luni de închisoare, Ion Boceanu – 9 ani, 4 luni şi 20 de zile, Vasile Alexandru – 4 ani şi 10 luni, Teofil Alexandru – 3 ani, Cătălin Frîntu – 2 ani cu suspendare, Florin Gogoci – măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni, iar Fernando Boceanu – 3 ani cu suspendare. În dosar, doar 8 victime apar ca traficate, iar instanţa a dispus ca ele să primească daune morale de 10.000 de euro şi, respectiv, 25.000 de euro.
Victimă a fost și Mihaela Miloiu, o tânără de 18 ani din Capu Piscului (Godeni), care în 2016 a fost ucisă de un client cu 26 lovituri de cuțit. Este bine cunoscută povestea tinerei ucise.
Pe scurt, Mihaela a fost „agățată”, în 2013, de Dafinel Boceanu, unul dintre proxeneți, chiar în fața liceului unde tânăra, minoră, la vremea aceea, învăța. Clanul Boceanu era cunoscut încă de atunci pentru cămătării, șantaj și trafic de femei. La începutul anului 2016, poliţiştii de la Crimă Organizată din Piteşti au intrat pe fir într-un dosar privind traficul de persoane, iar la 17 martie fraţii Boceanu au fost arestaţi. Mihaela a fost martoră în dosar.
La câteva luni a fost dusă în Lausanne (Elveția) şi pusă se prostitueze. La scurt timp, fata de 18 ani a fost ucisă de un client francez. Cadavrul ei avea să fie identificat după un an, iar timp de aproape șapte ani, traficanții fetei au fost liberi.
Familia tinerei s-a împrumutat 4 mii de euro să-i aducă trupul acasă
La sfârşitul anului 2016, părinţii Mihaelei au tot aşteptat ca ea să îi sune sau să vină acasă. „Când am văzut că nu mai dă niciun semn, m-am speriat. (…) Iniţial, am vrut să n-o aducem. M-am gândit «mă, de unde să iau eu atâţia bani!», vă daţi seama că nu avem de unde! Pe urmă m-am gândit cu fraţii mei, m-au ajutat şi ei. Şi-au zis: facem într-un fel, ne împrumutăm, e păcat s-o laşi acolo”, a declarat pentru „Libertatea”, mama fetei ucise.
Mihaela a fost adusă în România în sicriu din zinc și nimeni nu putut să o vadă. Tocmai de aceea, mama a mărturisit că și acum crede că fata ei e încă în viață.
„Tatăl fetei a murit de un an jumătate”
L-am contactat pe primarul de la Godeni pentru a-l întreba ce mai știe despre familia Mihaelei. Iată ce a declarat Ion Pădureanu: „Tatăl fetei a murit de vreun an și jumătate. Mama încă locuiește aici. Nu știu cum se descurcă, nu știu nici dacă primește vreun ajutor social sau nu. Nici de fată nu a mai zis nimic. Probabil că îi e greu, na! Am cunoscut-o și eu pe fată, pe Mihaela. Nu mi se părea nimic în neregulă cu ea, ba din contră. Știam că e plecată în străinătate, într-adevăr. Șocat am fost și eu și toată comuna când am aflat ce s-a întâmplat. Vă dați seama cum poate fi primită o veste ca aia”.
Citește și 20 de ani de închisoare pentru ucigașul francez al Mihaelei Miloiu
Familia proxeneţilor Boceanu, petreceri cu „lux şi opulenţă”
În timp ce traficanții de carne vie au ani buni de stat la închisoare, fratele lor a petrecut cu fast la o zi de naștere, la începutul lunii februarie. „La mulți ani sănătoși și frumoși, că în rest ești ok!”, e mesajul postat de Alin Boceanu pe pagina de Facebook pentru prietenul său. Alături apare o fotografie cu Alin și alți trei bărbați, la o masă plină ochi, cu lux și opulență.
Mihaela și Daria (minora tot din Câmpulung pentru care s-a protestat public pe 29 februarie 2020, în fața Poliției Câmpulung) sunt doar două dintre cazurile cu victime ale traficului de persoane, care tulbură apele, în umbra ignoranței autorităților și în timp ce majoritatea vinovaților sunt liberi.
Potrivit informațiilor publicate de un proiect anti-trafic, „numărul persoanelor aflate în sclavie, exploatate sexual sau pentru muncă a crescut cu două milioane pe an, în ultimii cinci ani”.
0 Comentarii