Marile seisme din Turcia, din 6 februarie, care au dus la mii de morți, răniți și sinistrați, ar trebui să ne pună în gardă. Nici noi, românii, nu suntem feriți de mișcări seismice, așa că e bine să luăm aminte. Prin urmare, cu sprijinul „Antiseismic District”, vă vom arăta „Cum poți supraviețui unui cutremur?”. Continuăm cu cum trebuie să reacționezi în primele secunde de cutremur.
Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: trusa de supravieţuire pentru cutremur
Persoanele care locuiesc într‑o zonă cu vulnerabilitate seismică trebuie să se informeze cu privire la acţiunile recomandate în timpul unui cutremur, fie că se află acasă, la locul de muncă, la școală sau în altă parte. Vei diminua șansele de a fi rănit dacă urmezi procedura internaţională de protecţie în caz de cutremur, DROP COVER HOLD.
Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: măsuri de protecție în interiorul locuinței
Nu este recomandat să fugi: Cutremurele se produc fără nicio avertizare și pot fi atât de violente, încât să nu ai cum să mergi sau să fugi. Cea mai bună alegere este să te lași la podea sau la pământ înainte să fii doborât de intensitatea mișcărilor seismice. Adăpostește‑te într‑un loc sigur din preajmă și rămâi acolo până când încetează mișcarea seismică. Lasă‑te la pământ, sprijinindu‑te pe mâini și genunchi. Această poziţie te ajută să nu fii doborât de mișcările bruște, îţi protejează organele vitale și îţi permite să te deplasezi la adăpost. Acoperă‑ţi capul și gâtul cu o mână sau cu ambele. Încearcă să ajungi sub un birou sau o masă solidă, iar dacă nu este posibil adăpostește‑te lângă un perete interior, cât mai departe de ferestre. Așteaptă până când încetează mișcarea seismică. Dacă ai reușit să ajungi sub un obiect de mobilier, ţine‑te de el cu una dintre mâini, dacă se deplasează.
Citește și: Seismolog japonez: „Cutremurul din Turcia este cel mai grav din secolul XXI”
În interior: Dacă ești în interiorul unei clădiri, rămâi în încăperea respectivă. Nu încerca să te deplasezi mai mult de 1–2 metri înainte de a te lăsa la podea. Nu este recomandat să ieși din clădire sau să cobori scările atâta timp cât pământul se mișcă și nici imediat după cutremur. Cele mai sigure locuri dintr‑o încăpere sunt sub o piesă solidă de mobilier (ex.: birou, masă) sau lângă un perete interior. Evită să stai în preajma pereţilor exteriori, ferestrelor, oglinzilor, obiectelor suspendate, mobilierului înalt, aparatelor mari și dulapurilor de bucătărie.
Citește și: Mama băiatului mort pe şantierul lui Nicola Inquieto a cerut strămutarea dosarului din Argeş
În exterior: Dacă te afli în exteriorul unei clădiri, este indicat să te lași la pământ și să îţi acoperi capul și gâtul cu mâinile. Chiar dacă nu este nimic exact deasupra locului în care te afli, trebuie să te protejezi de eventuale obiecte care se deplasează la mișcările bruște produse de seism. Încearcă să te poziţionezi într‑un spaţiu cât mai deschis și evită pereţi exteriori, ferestre, faţade și detalii sau ornamente arhitecturale, pentru că sunt primele părţi care se pot desprinde dintr‑un imobil. Stai cât mai departe posibil de stâlpi, cabluri electrice, copaci, clădiri, semne de circulaţie sau mașini și rămâi în spaţiu deschis până când încetează cutremurul, pentru a reduce riscul de a fi rănit.
Citește și: Lovitură de teatru cu Mausoleul Mateiaş ca decor. Câmpulungul poate pierde terenul de sub complexul muzeal
În mașină: opreşte pe banda de lângă bordură cât de rapid posibil, respectând măsurile de siguranţă, și rămâi în mașină până când încetează mișcarea seismică. Evită să te oprești lângă clădiri înalte, poduri, cabluri de curent electric, copaci sau benzinării. Dacă peste mașină cade un stâlp sau fire electrice, rămâi înăuntru până când o persoană autorizată le îndepărtează. Dacă ești pasager, informează‑l pe șofer cum trebuie să acţioneze.
0 Comentarii