În cele ce urmează vom prezenta două personalități argeșene mai puțin cunoscute publicului larg. Este vorba despre geograful Nicolae Lazăr din comuna argeșeană Valea Danului și despre meșterul popular, sculptorul și pictorul Petre Donescu din comuna Costești-Vâlsan.
Nicolae Lazăr a slujit geografia vreme de 45 de ani
Nicolae Lazăr s-a născut în data de 19 noiembrie 1950, în Vernești, comuna Valea Danului, județul Argeș și a slujit geografia vreme de 45 de ani. A urmat școala generală în Vernești, după care a urmat Liceul Teoretic ”Vlaicu Vodă” în perioada 1965-1969) și Universitatea din București, Facultatea de Geografie între anii 1969 și 1973. Începând cu anul 1973, și-a desfășurat activitatea profesională în calitate de cadru didactic – profesor de geografie – în învățământul preuniversitar (gimnazial și liceal) argeșean: Școala Gimnazială Radu Șerban Sălătrucu, Casa Pionierilor Costești, Liceul Teoretic Costești, Liceul Industrial Curtea de Argeș, Liceul Electroargeș, Colegiul Național ”Vlaicu Vodă” (1990-2017).
De asemenea, a desfășurat activitate de metodist, responsabil de comisie metodică, responsabil de cerc pedagogic al profesorilor de geografie din zona Curtea de Argeș, membru al comisiei județene de geografie. A fost autor sau coautor al unor auxiliare didactice: Ghid de evaluare în Geografie, elaborat de S.N.E.E., 1999; Programele și modelele de subiecte pentru examenele de capacitate, elaborate de MEN, SNEE; Culegeri de teste pentru examenul de Capacitate; Culegeri de teste pentru Bacalaureat şi ADMITERE în învățământul superior economic; Geografia mediului înconjurător și probleme fundamentale ale lumii contemporane – ghid metodologic (în colaborare cu Nicolae Ilinca şi Adrian Nedelcu, precum și al unui manual de geografie pentru clasa a V-a.
Citește și Sculptorul Adrian Ilfoveanu a donat Piteștiului o operă de 150.000 euro
A fost membru în Comisia Naţională de Geografie
A fost membru în grupul de lucru pentru disciplina geografie din cadrul SNEE/CNEE, în perioada 1999 – 2018, elaborând, în decursul acestor 20 de ani, numeroase teste pentru examenele de capacitate, bacalaureat, definitivat și concursuri de titularizare. A fost membru în Comisia Naţională de Geografie. A fondat Asociația de Turism și Ecologie Călţun-Club UNESCO, Curtea de Argeş, cu sediul în Colegiul Naţional ”Vlaicu Vodă”, în colaborare cu Ducu Gheorghiescu.
A coordonat proiecte europene multilaterale şi proiecte locale în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeş, precum și proiecte multilaterale din cadrul Programului Comenius, derulate în parteneriat cu licee din alte țări ale Uniunii Europene. Nicolae Lazăr a fost un fotograf pasionat, realizând expoziții de fotografie în Curtea de Argeş, Piteşti, Braşov, Călăraşi, Reşiţa, Slobozia, București, Zalău, Cluj-Napoca. În semn de apreciere a activității sale, i s-au acordat: Ordinul ”Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Cavaler, oferit de Președintele României, în anul 2004; Diploma ,”Gheorghe Lazăr”, clasa I, acordat de MEC, în anul 2006; Diploma ”Fiu al Argeşului”, oferită de Consiliul Judeţean Argeş, în anul 2007. Fiind un împătimit al muntelui, mergea vara cu elevii și refăcea traseele montane din Făgăraș sau, în multe primăveri, desfășura cu elevii activități de reîmpădurire. A descoperit și un traseu nou în Făgăraș, care poate ar trebui să-i poarte numele: Traseul Nicu Lazăr.
Aflat la pensie, era încă activ, îndrumând membrii Asociaţiei Călţun în proiecte internaţionale, implicându-se în viața culturală a municipiului Curtea de Argeș, prin organizarea anuală a Târgului Meșterilor Populari, dar și prin sprijinul acordat colegilor mai tineri în activitatea didactică, așa cum a făcut de-a lungul întregii sale cariere didactice, fiind foarte apreciat în comunitate.
Nicu Lazăr a trăit geografia cu intensitate, a predat-o cu pasiune miilor de elevi care îi datorează cunoașterea, dar și formarea ca oameni și a plecat la Domnul din mijlocul colegilor de geografie care l-au omagiat, fără să știe că este pentru ultima dată, la Iași, la Conferința Națională a Societății de Geografie din România, pe data de 5 septembrie 2021.
Citește și Profesorul de geografie şi cercetătorul ştiinţific Ion S. Băcanu din Davideşti
Meşterul popular, sculptorul şi pictorul Petre Donescu

Petre Donescu s-a născut în comuna Coștești-Vâlsan la data de 07.01.1929. La varsta de 14 ani Petre Donescu își începea ucenicia în meseria de sculptor în lemn în atelierul meșterului Ștefanescu din Pitești.
Petre Donescu va realiza, în cei peste 60 de ani de activitate, lucrări în lemn de mare valoare artistică. Obiectele bisericești sculptate în lemn (portaluri, strane, catepatesme, rame de icoane, scaune împărătești etc) îl vor face pe meșterul Petre Donescu cunoscut în județ, în țară și în străinătate. Comuna Mușătești se bucură și astăzi de creațiile meșterului Petre Donescu așa cum ar fi Poarta Bisericii din satul Mușătești, Poarta Mănăstirii Robaia, Poarta Ocolului Silvic Mușătești, Poarta Caminului Cultural Mușătești, Scaunul Împărătesc, Iconostasul, rame și icoane – Biserica din satul Costești-Vâlsan.
Iată alte câteva dintre monumentalele lucrări în lemn ale meșterului Petre Donescu, adevărate opere de artă: Biserica din Colibași, județul Argeș: Catapeteasma, Stranele, Porțile Împărătești; Mănăstirea Văleni din județul Argeș: Poarta și alte obiecte de interior bisericesc; Mănăstirea Aninoasa din județul Argeș: Stranele și alte obiecte de interior bisericesc; Mănăstirea Slănic din județul Argeș: Poarta; Biserica Sfanta Treime – Scoroboaia din Pitești: Poarta; Colegiul Pedagogic ”Carol I” din Câmpulung Muscel: Poarta; Mănăstirea Zamfira din Prahova: Poarta; Biserica Cudalbi din județul Galați: Poarta; Biserica Sf. Ilie -Gorgani din București: Stranele; Biserica Sânmărtin din județul Cluj: Catapeteasma.



0 Comentarii