Web Analytics
scris joi, 28.04.2011

DIICOT coace un dosar de calibrul “Mafiei permiselor”

# Reţeaua «Puy Trading», o mega-evaziune de 6 milioane de euro. Un dosar exploziv s-a amorsat de ceva vreme la Direcţia de Finanţe Argeş şi la DIICOT, iar când va exploda, victimele vor cădea ca spicele. Aproape 20 de firme sunt implicate, conectate într-un meşteşugit şi complex sistem suveică prin care, în urma emiterii de documente fiscale false, s-a adus un prejudiciu probabil fără precedent în judeţul Argeş. Se vorbeşte de o evaziune fiscală în cifră record, de peste 6 milioane de euro, adică circa 250 de miliarde lei vechi. Cum cercetările se desfăşoară la foc continuu, iar în caz se spune că sunt implicate persoane de rang foarte înalt din cadrul Direcţiei de Finanţe, informaţiile despre întreaga poveste sunt extrem de greu de obţinut, întrucât cei care lucrează la caz îşi protejează datele anchetei, în vreme ce alţii care deţin amănunte se tem pur şi simplu să vorbească. Totuşi, pe canale nevăzute, au existat anumite scurgeri de informaţii, astfel că oneroasa afacere a ajuns şi la urechile noastre. Şi ne-am convins că este dinamită curată.
Faptele în jurul cărora s-a construit cazul s-au petrecut în perioada 2008-2010 şi au ca vârf de lance societatea Puy Trading, condusă de miliardarul Florin Dumitriu, mult mai cunoscut în mediul de afaceri ca Puiu Dumitriu, un personaj pe cât de bogat, pe cât de controversat, despre care se spune că şi-a construit averea fabuloasă evoluând cu maximă dibăcie pe limita ascuţită a legii. De-a lungul timpului a lăsat totuşi ceva urme şi dincolo de lege şi nu de puţine ori a fost luat în vizor de diverse organe sau de presă, care l-au suspectat de afaceri tulburi. Fie că vorbim de rambursări de TVA suspecte, fie de constituirea unor reţele de inginerii financiare ca aceea la care ne referim astăzi. În cazul de faţă, reţeaua este de-a dreptul impresionantă, compusă din alte 17 firme, toate din Piteşti, în afară de Puy Trading. Am reuşit să le şi aflăm, pentru a întregi schema celor implicaţi în acest dosar pe cât de încurcat, pe atât de spectaculos ca prejudiciu estimat:
SC Electricol Business Center, SC International Valkar, SC Kubic Group Invest, SC Rominvest, SC Samara Trading, SC Sud Oil, SC Tri Invest Standard, SC Green Plast, SC VGM Exclusiv, SC AMC Divert 2003, SC Pro Invest Trade, SC Eco Recicling, SC Ultra Cons, SC Euro Andra Intermed, SC Energi Sistem, SC AMG Oil şi SC Sir Building.
Surse apropiate anchetei spun că prejudiciul de peste 6 milioane de euro adus la bugetul statului constă în neplata impozitului pe profit şi a TVA datorate pentru bunurile şi serviciile comercializate pe bază de facturi fiscale false, produse de cele 17 firme amintite mai sus, colaboratoare ale SC Puy Trading.

DIICOT coace un dosar de calibrul “Mafiei permiselor”

A jucat Fiscul la două capete?

De aici încolo lucrurile se complică serios şi devin explozive. Asta pentru că există voci care susţin că la nivelul Fiscului argeşean se ştia despre activitatea frauduloasă a întregii reţele, ba chiar societatea Puy Trading a fost verificată de către organele de control ale DGFP Argeş. Numai că, urmare a bunei înţelegeri existente între unele persoane de conducere din cadrul Finanţelor şi administratorul Puy Trading, s-a stabilit în urma controalelor o plată suplimentară la buget cu mult mai mică decât aceea care ar fi trebuit plătită în realitate. Cică doar vreo 100.000 de euro. Asta cu toate că erau demarate acţiunile de executare silită a bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul Puy Trading şi exista un sechestru asiguratoriu, care ulterior a fost desfiinţat. Nu este lipsit de importanţă nici faptul că, după data controversatei inspecţii fiscale, ca un făcut, societatea vizată şi-a încetat activitatea, ba chiar se vorbeşte de insolvenţă, îngreunându-se astfel şi mai mult munca de stabilire a debitelor suplimentare datorate la buget.

Pleaşcă neşteptată pentru procurorul şef Blaga. DIICOT a descoperit în str. Exerciţiu un camion de acte false

A doua verigă explozivă vizează şi DIICOT-ul, acolo unde, din datele pe care le avem, se fac cercetări pe marginea cazului Puy Trading. Tot pe surse au apărut informaţii că organele DIICOT ar fi descoperit în cartierul Exerciţiu o cantitate impresionantă, demnă de un camion, de documente întocmite fraudulos de către agenţii economici vizaţi, documente care i-ar putea ajuta pe anchetatori să reconstituie în totalitate mecanismul evaziunii estimate la 6 milioane de euro. Dar ce e şi mai interesant, astfel s-ar putea dibui şi acele persoane din conducerea Fiscului, care au „consiliat” afacerea sau au închis ochii, foarte greu de crezut că pe degeaba. Una peste alta, întreaga poveste este abia la început şi sunt şanse maxime ca, poate mai curând decât credem, să se transforme într-un scandal la fel de zdravăn precum cel cu permisele de conducere măsluite. Miroase a praf de puşcă la Finanţe şi rămâne de văzut cât de sus în ierarhie se va duce explozia. Iar din datele pe care le avem, cazul nu îndoaie doar mesele de la DIICOT, pentru că pe-aproape stă şi SRI-ul şi DNA-ul. Revenim când avem veşti noi.
(Mihai BĂDESCU)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...