Crescută în orașul de la poalele Mateiașului, Denisa Dragomir e una dintre sportivele cu care Argeșul și România se mândresc, mai ales de când atleta a devenit dublă campioană mondială la skyrunning (în septembrie 2022) și la alergare montană (în noiembrie 2022). Am stat de vorbă cu Denisa Dragomir după ce tocmai sosise de la un antrenament despre care ne-a spus că este mai intens și mai diversifcat în perioada iernii, când nu sunt competiții. Alergătoarea face sport cu multă pasiune, deși niciodată nu se gândea că va ajunge la o astfel de performanță. Acum părerea e diferită, căci Denisa își dorește să alerge mulți ani de aici înainte. Cât despre viața de familie și cea profesională, atleta spune că a avut parte de multă susținere din partea tuturor. În 2023 nu lispesc nici competițiile, pentru că Denisa are un an plin.
„Nu am știut dacă îmi va plăcea ceea ce fac sau nu”
Denisa, de unde pasiunea ta pentru alergare pe munte?
– Cumva a venit de la sine lucrul acesta, pentru că eu am început atletismul cu alergări pe pistă, am făcut 1500, 2000, respectiv 3000 de metri obstacole, apoi crosuri, iar apoi, la 18 ani, am participat pentru prima dată la o selecție de alergare montană. Acolo am câștigat selecția, apoi, doi ani consecutiv, am câștigat campionatul european de juniori și de acolo a început pasiunea pentru alergarea pe munte. A fost ceva imprevizibil, nu am știut dacă îmi va plăcea sau nu. Pur și simplu, așa au decurs lucrurile și totul a venit de la sine.
Citește și Medalie de aur pentru Denisa Dragomir de la CSM Pitești la Campionatul Mondial de Skyrunning
Nu ai fost tentată să practici și alpinism?
– Nu chiar. Alpinismul și ceea ce fac eu sunt cam diferite din punctul meu de vedere și deja consider că nu mai are treabă cu atletismul.
Care a fost cea mai mare înălțime la care ai ajuns și în ce țări ai alergat?
– Am ajuns la peste trei mii de metri înălțime, în cadrul unei competiții. Am alergat cam peste tot, cel puțin în Europa, am fost în fiecare țară. Am alergat și în Argentina, Thailanda și China, și la noi în țară.
Cum decurge antrenamentul unui alergător montan?
– Mă antrenez zilnic, chiar și de două ori pe zi, în timpul anului când nu am competiții. Iar când încep competițiile, fac antrenamente mai ușoare. Dar pe perioada iernii, când noi, sportivii, punem bazele unui nou sezon competițional, se aleargă mai mult, iar antrenamentele sunt foarte diversificate, adică tempo-uri, repetări, alergare în pantă sau pe plat; alergăm în funcție de cum ne permite zăpada sau terenul.
Citește și Sportiva Denisa Dragomir a primit o plachetă de excelență din partea Consiliului Județean Argeș
„Vreau mai mult să mă bucur de prezent și să iau fiecare an așa cum vine”
Viața de familie permite practicarea unui astfel de sport? Cum reușești să te împarți?
– Dacă găsești omul potrivit care să te înțeleagă și care să te accepte așa cum ești și cu programul sau hobby-urile pe care le ai, da, e ușor. Iar pe mine familia m-a susținut mereu în tot ceea ce am făcut și, până la urmă, cred că fiecare trebuie să înțelegem anumite lucruri.
Ai 12 ani de când faci alergare montană. Vei mai continua?
– Nu știu. Vreau mai mult să mă bucur de prezent și să iau fiecare an așa cum vine și, în primul rând, să fiu sănătoasă, pentru că mereu poate apărea o accidentare care te poate scoate din alergare foarte mult timp. Nu știu cât timp voi mai reuși să fac alergare montană, dar sper că mult de acum încolo.
La ce competiții vei participa în 2023?
– Va fi Campionatul Mondial de Alergare Montană, în Austria, Cupa Mondială și Campionatul de skyrunning. Am un an plin, sănătoși să fim!
Citește și Campioana Denisa Dragomir, premiată pe stadionul „Nicolae Dobrin”
0 Comentarii