Începem un An Nou. Îl dorim de pace, liniște, sănătate, prosperitate materială, dar și de înălțare sufletească. În tumultul cotidian, inundat de evenimentele „de graniță” Schengen, dar și de vacarmul intern cu agenda încărcată a luptelor partinice, a pensiilor, inflației, a eternei corupții și a altora care ne învrăjbesc și ne dijmuiesc viața, se pierd din vedere activități majore, pe fond, care ar trebui să-și găsească o permanență între preocupările celor responsabili cu destinele unor comunități omenești! Între acestea, în cazul nostru, al piteștenilor, argeșenilor, „Simfonia lalelelor”, în fapt „Sărutul lui Dumnezeu” dat piteștenilor! Îmi propun să o aduc eu în actualitate, mai ales că fiecare zi ne apropie de explozia cromatică a sfârșitului de aprilie. O fac sprijinindu-mă pe două citări din presa argeșeană:
În 2014, dr. Cornel Constantinescu, directorul unei instituții culturale: „ În anul când s-a organizat prima ediție simțeam toți neliniștea și curiozitatea acestui eveniment nou, atrăgător, excepțional, care ne-a uimit și încântat prin frumusețea lui”. În 2022, din cuvântul meu, la deschiderea ediției din acest an: „…sper ca ineditul schimbării locației pe care îl vom constata astăzi, în Lunca Argeșului, să fie continuat și dezvoltat de edilii Piteștiului, sprijiniți de un Consiliu dirigent de profesioniști, care să-i șlefuiască drumul pe care cel ce a conceput-o o dorește veșnică și din ce în ce mai spre înălțimi, menținându-și structura numelui pe care îl poartă, de Simfonie”.
Întrebându-ne dacă postulatele care transpar, sumar, din cele de mai sus sunt urmate, am putea da răspunsurile și face reflecțiile de mai jos.
Citește și Pastila de frumos. Drumurile şi… viaţa satelor!
Lunca Argeșului, da, dar totuși, câteva decenii de animație fermecătoare în Centrul Piteștiului, de participare efectivă a locuitorilor, cu evenimentul „la ușa casei”, fără efortul deplasării într-un trafic infernal, au pătruns efectiv în mental, mai ales al vârstnicilor și al vieții cotidiene pentru 1-2 săptămâni, din aprilie, ale fiecărui an. La ediția trecută s-a putut constata o imagine generală de pustiu! Ceva cenușiu! Revin, datorită în special obișnuinței, care, vrem – nu vrem, face parte din construcția noastră! Dispare spiritul participativ care a antrenat școlile, inclusiv părinții, preocuparea pentru o ținută mai aleasă a copiilor, pentru a planta o floare, chiar spiritul unei mici competiții ș.a. Două componente lipsă, este adevărat, adăugate ulterior, dar care s-au cuplat bine pe eveniment: Parada florilor și Carele alegorice. Mă tot gândesc ce se poate face și pentru Pitești-Centru? Paradoxal, eu care am văzut-o „în aer liber”, dar într-un alt context, pe care l-am și proiectat în pavilioane specifice, într-o Expoziție Horticolă Permanentă, îmi pun problema ce trebuie făcut pentru a-i mări strălucirea fără a renunța la ceva bun câștigat!? Lunca Argeșului este ideală ca așezare, dar, încă fără nicio infrastructură pe măsura unui eveniment de înaltă cultură care să asigure punerea în valoare a celor 40-50 standuri, fiecare constituind o operă de artă. (I-a luat-o sportul înainte!) Se impune găsită o soluție – trebuie căutat și imaginat un traseu, care să includă și „Centrul” și cele două activități care s-au dovedit potrivite să completeze ambientul general de sărbătoare – devenită de nivel național – internațional. Spiritul „paricipativ”, un câștig suprem al acestei manifestări a florilor, cred că trebuie extins la întreg județul (de alăturat și Consiliul Județean în organizare) și prin școlile sătești, care ar urma să întrețină mici colecții de lalele în grădinile școlilor, standuri de exterior în Lunca Argeșului; participarea la Parada Florilor (căreia, poate, îi vom alătura o Paradă-simfonie a Iilor românești!)
În rest, suntem pe calea cea bună în colaborarea cu Primăria, respectiv cu d-na consilier Cristina Munteanu, pentru organizarea Expoziției și a Simpozionului, urmând a fi invitați să realizeze standurile creatori de noi varietăți, cercetători, designeri, floriști, din țară și străinătate, asigurându-i noutatea și ineditul față de edițiile anterioare.
Dr. Ing. Ilarie Isac
N.B. Pe bună dreptate, înțeleg admonestarea d-lui primar Gentea către administrația de resort care a plantat în toamnă numai în jur de 180.000 bulbi de lalele! Poate la anul, măcar spre 4-5000!
Citește și Pastila de frumos. Am fost, oare, grânarul Europei?
0 Comentarii