Web Analytics

Imagini dezolante din Pădurea Trivale. Exploatările forestiere au lăsat în urmă cratere, ca după „bombardamente”

de | 8.12.2022 13:40 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Profesor la UPIT: „Cum sunt și drumurile în județul Argeș, și în pădure la fel”

Mulți piteșteni se plimbă prin Pădurea Trivale, însă de ceva vreme , în urma exploatărilor forestiere, oamenii observă cu stupoare că multe poteci au fost distruse. Iar imaginile grăiesc de la sine. Emil Fieroiu, profesor de kinetoterapie la Departamentul de Asistență Medicală și Kinetoterapie al Universității Pitești, a postat pe Facebook imagini dezolante din pădure. L-am contactat și noi, iar profesorul s-a arătat revoltat de felul în care se fac exploatările în pădure.

Profesorul Emil Fieroiu: „Au stricat toate potecile pe care se plimbau oamenii”

Profesorul Emil Fieroiu face sport prin Pădurea Trivale. De-a lungul timpului, a observat că foarte mulți oameni traversează pădurea, aleargă sau se plimbă cu bicicleta. Dar a observat și consecințele exploatărilor făcute în perioada recentă; reamintim că unele tăieri au fost făcute în apropierea unității militare. Profesorul ne-a povestit cum majoritatea potecilor din pădure au fost distruse, iar mașinile care au trecut au creat adevărate cratere.

Citește și Tăieri în Pădurea Trivale. Piteştenii trag un semnal de alarmă

„Sunt dezamăgit de situația aceasta, dar ați văzut cum sunt și drumurile în județul Argeș, și în pădure la fel. Eu alerg în pădure, fac sport, și am rămas stupefiat pentru că nu mai existau poteci, toate potecuțele acelea frumoase pe care, nu numai eu, mă întâlneam cu zeci de oameni; plimbau cățeii, mergeau cu bicicletele, oamenii făceau sport acolo, unii, pur și simplu, se plimbau. Nu mai ai unde să treci. Majoritatea potecilor, nu chiar toate, să zic vreo 40-50% din poteci sunt transformate în drumuri și sunt impracticabile acele drumuri”. Profesorul a mai subliniat că exploatarea se face în bătaie de joc: „Cei care exploatează o fac în bătaie de joc. Deci, au stricat toate potecile pe care se plimbau oamenii și foarte mulți oameni să știți că se plimbă acolo. Eu, când merg să alerg în Pădurea Trivale și merg de 2-3 ori pe săptămână cel puțin, mă întâlnesc cu zeci de oameni care merg acolo. Acum, toată lumea nu mai putea să intre acolo, pentru că era haos, tranșee…”

Citește și Ce spune Garda Forestieră după tăierile din Pădurea Trivale

Șeful Ocolului Silvic Pitești: „Dacă vă duceți la munte și vedeți un parchet de exploatare, ziceți că este după bombardament”

Despre potecile „bombardate” din pădure l-am întrebat pe șeful Ocolului Silvic Pitești. Sorin Balaș a ținut să ne explice că e strict interzisă circulația altui personal decât personalul silvic prin pădure, că nu există noțiunea de potecă în pădure, şi că nu există niciun traseu oficial în Pădurea Trivale (adică marcat și definit pe hartă). Iar despre aspectul urmelor lăsate de utilaje, Sorin Balaș ne-a spus: „Dacă vă duceți la munte și vedeți un parchet de exploatare, ziceți că este după bombardament. Asta este specificul muncii forestierilor, a celor care cumpără și taie pădure. Iar specificul nostru, al muncii noastre, este să îi urmărim, să nu încalce regulile de exploatare”.


Primarul Cristian Gentea, despre Pădurea Trivale: „Poate să stea toată lumea liniştită, că nu se dă nicio autorizaţie”

În noiembrie, mai multe tăieri care au avut loc în Pădurea Trivale i-au neliniștit pe cetățenii Piteștiului. Garda Forestieră Ploiești a făcut un control în data de 15 noiembrie, după sesizările primite de la cetățeni. Rezultatele, pe care le-am prezentat și într-o ediție anterioară, arată că tăierile făcute de Ocolul Silvic Piteşti și o firmă au fost autorizate și că „nu au fost constatate nereguli privind activitatea de exploatare desfășurată în parchetele de exploatare menționate”, după cum se arată în răspuns. Totuși, Garda Forestieră a depistat un transportator care circula cu un volum mai mare de lemne decât cel prevăzut și l-a sancționat conform legii.
l-am contactat și pe primarul Piteștiului și l-am întrebat dacă s-a dat vreo autorizație pentru a se construi în pădure. „Nu se dă absolut nicio autorizație. Poate să stea toată lumea liniștită, că nu se dă nicio autorizație”, ne-a spus Cristian Gentea. Și ne-am mai interesat în ce stadiu sunt demersurile privind declararea Pădurii Trivale arie protejată, întrucât, în februarie a.c., primarul a notificat Ministerul Mediului legat de acest subiect. „Deocamdată, e blocată, să zic așa, tot la Ministerul Mediului”.

Citește și Pe principiul „câinii latră, ursul merge”! Abia după ce a trecut vara, au demontat cortul de nunţi construit fără autorizaţie în Pădurea Trivale

Citește și Avem rechizitoriul primului caz de răspundere penală pentru tăieri din Pădurea Trivale

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *