1918 (18 noiembrie pe stil vechi/ 1 decembrie s.n, încă în vigoare în Vechiul Regat), Ferdinand I, în uniformă de Mareșal al României și Regina Maria, în uniformă de colonel al Regimentului 4 Roșiori, pe care îl comanda onorific din 1915, intrau în Bucureștiul eliberat, pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei.
Călare, în fruntea armatei române și a detașamentelor franceze și engleze, perechea regală a străbătut Bucurestiul de la Mogoșoaia până la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor.
În istoria ierarhiei militare româneşti, gradul de mareşal a apărut in această zi, când pe Dealul Mitropoliei, în asistența mulţimii, a mitropolitului Pimen al Moldovei, a generalului francez Berthelot, a comandanţilor de oşti, generalul Eremia Grigorescu, ministrul de război român, dădea citire primei cărţi de mareşal acordată regelui Ferdinand, zis cel Loial sau Întregitorul, în calitatea sa de comandant al Armatei române. Emoţionat, regele s-a adresat generalilor de armată cu cuvintele:
„Se cuvine şi dumneavoastră, celor ce aţi comandat armate în războiul nostru, să fiţi înălţaţi la gradul de mareşal.”
*Citește și: Şi preotul Horia Dumitrescu s-a ales cu un apartament după ce a luat în grijă o bătrână
0 Comentarii