Web Analytics
scris joi, 17.11.2022

Statul român, obligat la despăgubiri pentru proprietăţi nerestituite în Mihăeşti

În urmă cu o săptămână, statul român a mai primit o sancțiune din partea Curții Europene a Drepturilor Omului. În 2017 s-a făcut plângerea la CEDO, reclamante fiind 53 de persoane care au fost nemulțumite de modul în care România a tratat problema restituirilor. Curtea Europeană s-a pronunțat în această lună și a dat câștig de cauză reclamanților. Printre ei se află și Ovidiu Paul Ștefănescu, un bucureștean care a avut problema cu recuperarea a 75 de hectare de teren situat în comuna Mihăești, județul Argeș.

Statul român, obligat la despăgubiri pentru proprietăţi nerestituite în Mihăeşti

Reclamantul a câștigat în 2010 un proces derulat la Judecătoria Câmpulung prin care trebuia pus în posesie pe 4,9 hectare de teren arabil, 3,9 hectare de pășune și 66,22 hectare de pădure. Însă ceea ce a urmat nu a fost deloc conform cu sentința instanței. În 2011, Ștefănescu a fost pus în posesie pe 14,42 hectare de teren cu vegetație forestieră, însă fără a i se emite titlu de proprietate. Patru ani mai târziu, a mai primit două parcele cu un total de 8,8 hectare, tot fără titlu. Iar peste un an, Tribunalul Argeș a decis prin hotărâre definitivă ca reclamantul să primească și restul proprietății, iar autoritățile să elibereze titlu de proprietate. Numai că iar au apărut probleme. Așa că Ștefănescu a cerut sancționarea celor responsabili de neîndeplinirea prevederilor hotărârii judecătorești, însă Judecătoria Câmpulung i-a respins cererea.

Citește și Expertul din dosarul retrocedării terenului de la „Aripi” este soţia fostului şef al Curţii de Apel Piteşti

Asta se întâmpla în 2018, iar instanța aprecia că nu a existat rea-credință în cazul solicitării de restituire, pur și simplu nu s-a putut. Însă Ștefănescu se adresase deja Curții Europene a Drepturilor Omului. Și el, și ceilalți 52 de reclamanți au avut câștig de cauză. Iar pe lângă obligarea la punerea corectă în executare a sentințelor judecătorești, statul român e bun și de plată. Vreo 230.000 de euro e valoarea despăgubirilor. Iar Ștefănescu are de primit 5.000 de euro cu titlu de daune morale și 400 de euro ca despăgubiri pentru cheltuielile ocazionate de demersurile în justiție. Ștefănescu a continuat demersurile și în țară pentru recuperarea hectarelor de teren. Și acum are pe rol un proces în care calitatea de pârât o are Comisia Locală pentru Aplicarea Legilor Fondului Funciar a comunei Mihăești.

Iar la începutul anului viitor e un nou termen în procesul în care reclamantul a chemat în judecată statul român, Agenția Domeniilor Statului, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Romsilva, Guvernul României, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură și comisiile de fond funciar județeană și locală Mihăești.
C.I.B.

Citește și O argeșeancă a câștigat la CEDO despăgubiri pentru că a fost respinsă la Medicină Militară pe criterii fizice

Citește și La Piteşti, din cauza unor retrocedări şi construcţii, 20 de asociaţii de proprietari din Craiovei îşi cer de la Primărie „dreptul la spaţii verzi şi la spaţii de joacă”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Cum să te uiți la sărbători

Perioada sărbătorilor poate fi atât fericită, cât și stresantă, în parte din cauza așteptărilor de a petrece timp cu familia și prietenii, de a...

Din ediția tipărită