În fiecare an, seara de 31 octombrie este a vrăjitoarelor. Copii, mascati în personaje „horror”, colindă pe la casele oamenilor, iar acestia îi răsplătesc cu bomboane, covrigi sau nuci pentru a alunga spiritele rele ale fantomelor.
Adulții se întâlnesc în diverse localuri sau cluburi, care, pentru o noapte, se transformă în spatii ale magiei, în care există personaje precum Frankenstein.
Citește și: Cine este singurul român care a fost invitat la petrecerea lui Elon Musk
Citește și: Un preot artist – Cristian Dragomirescu – aprinde lumina printre ai noștri
Această sărbătoare a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalla, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samahain , scris inițial „Samuin” care în irlandeza veche înseamnă „sfârșitul verii”.
Este o sărbătoare, preluată de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din America.
Halloween provine din limba engleză de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care a devenit asociată în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic si protestant, pentru că în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack.
Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.
În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
În ultimii ani, din cauza unei promovări agresive prin intermediul filmelor și a televiziunii, sărbătoarea de import a ajuns și în România, fiind impusă indirect în școli și grădinițe prin organizarea de serbări tematice.
Deasemenea această zi are și un puternic caracter comercial, produsele specifice acestei sărbători fiind promovate în marile magazine și în mediul online
Biserica Ortodoxă Română este critică față de noua ”tradiție” a costumării celor mici în personaje demonice, arătând că Halloween-ul “este de natură a mutila sufletele copiilor”.
”Ce poate fi bun în a te deghiza în vârcolac, în vrăjitoare, în vampir, și de ce unii se pictează cu crucea invers, se întreabă reprezentanții Bisericii ?”.
0 Comentarii