Web Analytics
scris miercuri, 19.10.2022

Alertă la fosta Închisoare Piteşti: „imobiliarii” au găsit şi acolo loc pentru blocuri!

Deocamdată e la nivel de alertă. De avertizare de pericol. Cei care se îngrijesc de fosta Închisoare Pitești se tem că o parte din acest imobil – mărturie a unor atrocități inimaginabile din perioada comunistă – va fi demolat pentru a face loc unor blocuri, sau, în fine, altor construcții.
Discuții pe această temă au mai fost și cu ceva timp în urmă, dar nu le-a auzit mai nimeni. Pe scurt, este vorba despre întregul complex al fostei închisori, compus din trei clădiri și două corpuri independente ale administrației penitenciarului, de pe strada Negru Vodă nr. 30, care are mai mulți proprietari. Din tot acest ansamblu, doar partea de muzeu memorial este clasată și, deci, protejată. Este și motivul pentru care Fundația „Memorialul Închisoarea Pitești” încearcă de mai bine de un an, din martie 2021, să convingă autoritățile din domeniu, prin documente și mărturii, că situl respectiv trebuie să dăinuiască, să ne rămână în fața ochilor și în memorie, prin clasarea lui în întregime ca monument istoric.

Alertă la fosta Închisoare Piteşti: „imobiliarii” au găsit şi acolo loc pentru blocuri!

Citește și Contestatul proiect imobiliar din str. Căpitan Cuţui, din nou în atenţia publică

Noi, ziariștii, am mai scris pe această temă, subliniind intenționat în tușe groase că buldozerele investitorilor imobiliari ar putea pune la pământ aceste clădiri care fac parte din istoria noastră destul de recentă. Dar, oare, sunt motive de îngrijorare? – ne întreabă unii cititori. Da – ne răspunde Maria Axinte, fondatoarea „Memorialului”. Încă de anul trecut, din ianuarie, a apărut un certificat de urbanism. Or, toată lumea știe că un astfel de document, emis la cererea constructorului, „prefațează” o autorizație de construire și conține informații importante legate de edificiul ce urmează a fi realizat (poziție, regim de înălțime, coeficient de utilizare a terenului, procent de ocupare etc).
Așa că n-ar fi exclus ca unul dintre proprietari să se apuce de treabă pe strada Negru Vodă. De fapt, nu ne mai miră nimic. Suntem obișnuiți cu ofensiva și cu insistența „imobiliarilor”, care, la Pitești, într-un municipiu cu pretenții de „smart”, au tendința de a umple cu construcții orice „ochi” liber dintre blocuri, orice spațiu aerisit din urbe. Ca o paranteză: s-a ajuns ca în centrul orașului, în apropierea Colegiului Economic, două mari blocuri să fie atât de apropiate, încât există senzația că poți trece dintr-unul în altul cu pasul, de la balcon… Unde or fi îndeplinite aici condițiile de umbră, de distanță seismică ș.a.m.d., numai cei care au dat autorizație știu!

Citește și Un nou scandal imobiliar în Piteşti / SC Titidan voia să ridice un bloc de 5 etaje pe doar 237 mp

Pentru ca întreg complexul Închisorii Pitești să rămână intact, s-a făcut apel la Președinție, Guvern și Ministerul Culturii, iar pe internet a fost lansată o petiție de susținere și de solidaritate. La rându-i, Sergiu Rizescu, fost deținut politic, inclusiv la acest penitenciar, dar și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, spunea că „în închisoarea de la Pitești a fost tortură, dezumanizare, distrugere fizică și psihică a studenților anticomuniști” și că, tocmai de aceea, acest edificiu „trebuie să rămână ca mărturie”.
Dați o simplă căutare pe Google și veți vedea că Piteștiul este cunoscut la nivel mondial prin acest adevăr tragic, legat de închisoarea unde au fost torturați și au murit oameni. Cu ani în urmă, scriitorul Sorin Lavric spunea că „martirii ne legitimează. Ei sunt focarele de coagulare a conștiinței naționale, ei sunt sursa nobleței noastre”. Vom vedea dacă ne-a mai rămas puțină conștiință de-asta, națională, ca să nu dăm drumul la buldozere…

Citește și Agentul imobiliar i-a dat de gol pe patroni: blocul Titidan are 11 etaje şi nu 10, cum scrie în autorizaţie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită