Web Analytics
scris duminică, 16.10.2022

16 Octombrie 1978:  Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papă sub numele de Ioan Paul al II-lea

În ziua de 16 Octombrie 1978,  Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papă sub numele de Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă neitalian din anul 1523 şi cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. (n.18 mai 1920 – d. 2 aprilie 2005). 

16 Octombrie 1978:  Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papă sub numele de Ioan Paul al II-lea

Citește și: Centenarul Încoronării, sărbătorit la Curtea de Argeș. A fost prezent și Principele Nicolae

 Acesta avea 58 de ani în momentul in care a fost ales suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă slav din istoria Bisericii Catolice și a avut unul dintre cele mai îndelungate pontificate din istoria catolicismului, aflându-se în fruntea Vaticanului vreme de 27 de ani.

S-a nascut în Wadowice, Polonia, pe data de 18 mai 1920. În 1938 s-a înscris la Universitatea din Cracovia, iar în această perioadă a început să frecventeze și o școală de teatru.

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a dus la suspendarea cursurilor, astfel încât Karol Wojtyla s-a angajat ca să scape de deportare. În 1942 a început cursurile unui seminar care funcționa clandestin în Cracovia și tot în această perioadă a înființat o trupă de teatru de amatori.

După încheierea razboiului s-a înscris la facultatea de teologie și a devenit preot în 1 noiembrie 1946, iar doi ani mai târziu și-a susținut lucrarea de doctorat la Roma.

S-a reîntors în țara natală și a fost preot în mai multe parohii, precum si profesor universitar. În 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop al Cracoviei, iar în 13 ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea l-a făcut arhiepiscop. La trei ani după această numire a devenit cardinal, ceea ce i-a permis sa participe la întrunirile Consiliului de la Vatican. A fost numit în locul Papei Ioan Paul I, care a decedat la scurtă vreme dupa ce a fost ales. Din poziția de suveran pontif, Ioan Paul al II-lea a reușit să atragă un număr însemnat de persoane spre catolicism, dar mai ales a reușit să ajungă în locuri în care nici un alt papă nu a mers. A fost primul suveran pontif care a pașit într-o moschee, a fost primul care s-a deplasat în țări majoritar ortodoxe, inclusiv în România.

Citește și: 125 de ani de la nașterea Anei Aslan. Monedă din argint lansată de BNR în circuitul numismatic

A fost numit “Papa calator” datorită numeroaselor sale drumuri efectuate de la un capăt la altul al lumii. A scris cinci cărți și chiar a înregistrat un album cu rugăciuni. S-a stins din viață în data de 2 aprilie 2005, fiind plâns nu doar de catolici, ci și de restul credincioșilor. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...