Web Analytics

16 Octombrie 1978:  Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papă sub numele de Ioan Paul al II-lea

de | 16.10.2022 08:31 | Actualitate, Cultură, Home

În ziua de 16 Octombrie 1978,  Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papă sub numele de Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă neitalian din anul 1523 şi cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. (n.18 mai 1920 – d. 2 aprilie 2005). 

Citește și: Centenarul Încoronării, sărbătorit la Curtea de Argeș. A fost prezent și Principele Nicolae

 Acesta avea 58 de ani în momentul in care a fost ales suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă slav din istoria Bisericii Catolice și a avut unul dintre cele mai îndelungate pontificate din istoria catolicismului, aflându-se în fruntea Vaticanului vreme de 27 de ani.

S-a nascut în Wadowice, Polonia, pe data de 18 mai 1920. În 1938 s-a înscris la Universitatea din Cracovia, iar în această perioadă a început să frecventeze și o școală de teatru.

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a dus la suspendarea cursurilor, astfel încât Karol Wojtyla s-a angajat ca să scape de deportare. În 1942 a început cursurile unui seminar care funcționa clandestin în Cracovia și tot în această perioadă a înființat o trupă de teatru de amatori.

După încheierea razboiului s-a înscris la facultatea de teologie și a devenit preot în 1 noiembrie 1946, iar doi ani mai târziu și-a susținut lucrarea de doctorat la Roma.

S-a reîntors în țara natală și a fost preot în mai multe parohii, precum si profesor universitar. În 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop al Cracoviei, iar în 13 ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea l-a făcut arhiepiscop. La trei ani după această numire a devenit cardinal, ceea ce i-a permis sa participe la întrunirile Consiliului de la Vatican. A fost numit în locul Papei Ioan Paul I, care a decedat la scurtă vreme dupa ce a fost ales. Din poziția de suveran pontif, Ioan Paul al II-lea a reușit să atragă un număr însemnat de persoane spre catolicism, dar mai ales a reușit să ajungă în locuri în care nici un alt papă nu a mers. A fost primul suveran pontif care a pașit într-o moschee, a fost primul care s-a deplasat în țări majoritar ortodoxe, inclusiv în România.

Citește și: 125 de ani de la nașterea Anei Aslan. Monedă din argint lansată de BNR în circuitul numismatic

A fost numit “Papa calator” datorită numeroaselor sale drumuri efectuate de la un capăt la altul al lumii. A scris cinci cărți și chiar a înregistrat un album cu rugăciuni. S-a stins din viață în data de 2 aprilie 2005, fiind plâns nu doar de catolici, ci și de restul credincioșilor. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *