Ciclotimia este o tulburare depresivă ciclică caracterizată prin simptome ce se prezintă asemănător cu tulburarea bipolară. Cei diagnosticați cu ciclotimie experimentează fluctuații mai mici ale dispoziției, dar care imită schimbările de dispoziție asociate cu tulburarea bipolară. Cu toate acestea, perioadele de timp dintre episoadele de dispoziție bună accentuată și episoadele depresive nu sunt la fel de drastice ca episoadele maniacale și episoadele depresive majore aduse de tulburarea bipolară.
Simptomele sunt frecvente și pot fi experimentate în orice moment, perioadele dintre aceste episoade sunt relativ mici, cu o revenire la o dispoziție stabilă. Din cauza frecvenței episoadelor, cei care suferă de ciclotimie pot experimenta multiple schimbări de dispoziție într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce le complica viața de zi cu zi. Cele mai frecvente simptome ale ciclotimiei includ:
- Fluctuații frecvente ale dispoziției care apar de mai multe ori pe zi
- Episoadele tulbură aspecte ale vieții de zi cu zi
- Simptome de depresie
- Anxietate crescută
Citește și Freud, despre personalitate
Ciclotimia este mai ușor de gestionat decât tulburarea bipolară și poate fi tratată cu diferite tipuri de terapie sau medicamente. Tulburarea bipolară, pe de altă parte, este un diagnostic mai complex și necesită un plan de tratament mai serios pentru a atenua și combate în mod activ episoadele distructive. Primul pas în tratarea oricărei boli, mai ales în ceea ce privește sănătatea ta mintală, este să îți dai seama că e posibil să ai simptome și trebuie să vorbești cu medicul tău.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Concepţia de sine. Cine sunt eu?
0 Comentarii