Web Analytics
scris vineri, 05.08.2022

Piteşti, centru metropolitan incluzând alte 22 de localităţi

Intenția de reorganizare administrativ-teritorială a României fiind din nou evidențiată ca necesitate și având declanșator în marile orașe, autoritățile centrale au pus la cale o variantă intermediară ajungerii la regiuni, așa că a apărut Legea privind zonele metropolitane. Documentul detaliază cum se va face politica de dezvoltare metropolitană în România prin dezvoltarea coerentă a unor arii teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea Capitalei, a reședințelor de județ și a altor municipii. Altfel spus, Bucureștiul, municipiile reședință de județ și alte municipii vor fi centre ale unor zone metropolitane. Totul în granițele fiecărui județ, deocamdată.

Piteşti, centru metropolitan incluzând alte 22 de localităţi

Zonele metropolitane nu sunt unități administrativ-teritoriale, dar pot avea denumire. Și vor fi conduse de un consiliu director și un președinte, nelipsind nici adunarea generală, din care vor face parte toți primarii localităților incluse în zona metropolitană. Iar o asemenea zonă se finanțează prin cotizații și contribuții din bugetele locale, precum și din alte surse, cum ar fi fondurile europene atrase pentru proiecte comune localităților componente.

Citește și Deputatul Simona Bucura-Oprescu: „Proiectul de lege privind zonele metropolitane a fost adoptat de Guvern”

Citește și Cristian Gentea anunță deschiderea zonei metropolitane, în această toamnă, la Pitești

Câmpulung și Curtea de Argeș vor fi și ele centre metropolitane

Există și o listă a unităților administrativ-teritoriale cuprinse în teritoriul metropolitan al municipiilor din țară. Iar în Argeș toate cele trei municipii sunt vizate a deveni centre metropolitane.
Piteștiul va fi centru al unei zone imense, în care vor intra trei orașe și nouăsprezece comune. Adică zona metropolitană cu centrul la Pitești va include Costești, Mioveni, Ștefănești, Albota, Bascov, Băbana, Bradu, Budeasa, Călinești, Căteasca, Cocu, Drăganu, Lunca Corbului, Mălureni, Mărăcineni, Merișani, Micești, Moșoaia, Oarja, Poiana Lacului, Săpata și Suseni.
Pe de altă parte, Câmpulungul și Curtea de Argeș vor fi centre ale unor zone mai mici. Practic, acestor municipii li se vor adăuga doar comunele riverane, opt în cazul Câmpulungului și șapte în cel al Curții de Argeș.

În zona municipiului muscelean se vor afla Lerești, Valea Mare-Pravăț, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Godeni, Schitu Golești, Mioarele și Poienarii de Muscel, iar în cea de la Argeș vor intra Băiculești, Ciofrângeni, Tigveni, Valea Danului, Valea Iașului, Mușătești și Mălureni. Cu precizarea că localitatea Mălureni, fiind prinsă și la Pitești și la Curtea de Argeș, își poate alege zona metropolitană din care să facă parte.
În total, 39 de localități vor fi incluse în zone metropolitane, din totalul de 102 ale județului.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Pitești: Transportul public va fi extins în zona metropolitană

Distribuie!

1 Comentariu

  1. de ce doamne iarta Topoloveni, Leordeni nu sunt incluse in zone metropolitane? Iar Cateasca si Calinesti sunt? Astia au innebunit de tot ? Chiar asa isi bat joc de oameni? Pai cum se poate asa ceva? ca si Leordeni si Topoloveni sunt poate mai mari decat anumite comune care sunt acolo.. Si stiu ca Topoloveni e oras…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită