Web Analytics
scris joi, 04.08.2022

38 de bunătăţi din Argeş au eticheta de „produs montan”. Fac parte din patrimoniul gastronomic local

Știați că la nivel național există 3.400 de… bunătăți care au sigla de calitate pentru „produs montan”? Ei bine, 38 dintre aceste produse sunt din Argeș. Mai exact, de la Șuici, unde un crescător de oi a obținut certificarea respectivă pentru brânză, cașcaval și urdă, și de la Stoenești, satul Lunca Gârții, unde un „brand” local e deja celebru pentru sortimentele sale de zacuscă, sirop, șerbet și dulceață, toate fiind preparate din produse naturale sută la sută. Există, de asemenea, la Albeștii de Muscel, o plantație ecologică de 27 de hectare – o afacere de familie, realizată cu fonduri europene – care produce patru tipuri de afine (foto sus) acreditate cu titulatura de „produs montan”.

38 de bunătăţi din Argeş au eticheta de „produs montan”. Fac parte din patrimoniul gastronomic local

Apel către Prefectură

Eticheta „produs montan“ certifică originea montană a materiilor prime, a produsului și a zonei de procesare, pentru a proteja patrimoniul gastronomic local al zonelor de munte. Această etichetă de calitate a fost creată la nivel european pentru a transmite cumpărătorilor un mesaj puternic privind valoarea adăugată a produselor alimentare obținute în condițiile anevoioase din zonele muntoase. Mențiunea de „produs montan” este recunoscută la nivelul UE și ajută producătorii să își promoveze mai bine produsele într-o piață europeană foarte dinamică.

Citește și Sonimpex a lansat pe piaţă dulceaţa de momordică şi dulceaţa de cireşe amare

Citește și „Luana’s Boutique” e primul magazin online de haine din Argeş, pentru copii / Luana Mihai: „Cochetez cu lucrul manual încă din copilărie, atunci când realizam hăinuţe păpuşilor”

În Argeș, de astfel de acreditări se ocupă dr. Ionel Vișinescu (foto), consilier superior al Agenției Naționale a Zonei Montane – Oficiul de Dezvoltare Montană Curtea de Argeș, cel care, zilele trecute, la ședința Colegiului Prefectural, a vorbit foarte aplicat despre unele probleme ale fermierilor din nordul județului și, în special, ale celor care au obținut siglă de calitate) pentru „produs montan”. Domnia sa a cerut sprijinul autorităților, al Prefecturii și instituțiilor din subordine, pentru reducerea birocrației; fermierii pierd foarte mult timp pentru obținerea unor avize și adeverințe la Agenția de Mediu, la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la Direcția Agricolă etc. Prin urmare, pentru scurtarea acestor timpi ar trebui găsite soluții de către aceste instituții care – până la urmă – de aia au fost create: să fie în slujba cetățeanului.

Citește și Reportaj. ”Bunicel” de Costeşti. Doi tineri au fondat o fabrică de dulceaţă în casa natală

Citește și Elena Arnăuţoiu: „Regele Mihai a fost la noi acasă când era copil. L-am servit cu o dulceaţă de cireşe amare…”


Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită