Web Analytics

Elena Arnăuţoiu: „Regele Mihai a fost la noi acasă când era copil. L-am servit cu o dulceaţă de cireşe amare…”

de | 14.12.2017 13:05 | Dezvăluiri

11 elena arnautoiu# EXCLUSIV. Sora fraţilor Arnăuţoiu rememorează cele două întâlniri cu monarhul

La Nucşoara a fost între 1949 și 1958 cea mai puternică şi lungă rezistenţă anticomunistă din Europa. Iar cei care au coordonat această rezistență împotriva regimului comunist au fost fraţii Petre şi Toma Arnăuţoiu. Elena Ion Arnăuțoiu, sora lui Toma și Petre, i-a susținut foarte mult pe partizani. Anul trecut, a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler pentru curajul de a lupta împotriva regimului comunist.

Născută pe 12 aprilie 1919 la Nucşoara, Elena Ion Arnăuţoiu (98 de ani) locuieşte de mulți ani la Câmpulung Muscel. A făcut peste șapte ani de detenție în teribilele închisori comuniste, dintre care cinci ani la Jilava, și-a pierdut părinții și patru frați, dar a supraviețuit. Elena Ion Arnăuțoiu l-a cunoscut și a stat de vorbă cu Regele Mihai de două ori, o dată când acesta era copil și a doua oară, după 1990. Elena Ion Arnăuțoiu regretă enorm dispariția Regelului Mihai și a rememorat pentru Jurnalul de Argeș cele două întâlniri cu Regele.
„Sunt foarte emoționată de fiecare dată când vorbesc despre Regele Mihai. Așa am fost educată de părinți, să servim Patria și Regele. Pentru mine, după Dumnezeu și părinți, Regele a fost în rugăciunile mele. Regret mult de tot dispariția lui”, spune Elena Arnăuțoiu.
Prima întâlnire a Elenei Arnăuțoiu cu Regele Mihai a fost una pe care nu o va uita vreodată: „Când avea 12 ani și era voievod de Alba Iulia, a venit la noi în comună, la Nucșoara. Acolo erau mai multe echipe de studenți conduse de marele Dimitrie Gusti, echipe ce veneau ca să culeagă folclor, să culeagă diferite obiceiuri, să vadă cum trăiesc țăranii. Și a venit și Majestatea Sa Regele Mihai să viziteze aceste echipe, să stea de vorbă cu ele. Și cum tatăl meu era coordonatorul acestor echipe ce veneau la Nucșoara, Regele Mihai avea nevoie de sprijinul său. Regele Mihai a venit acasă la noi și ne-a făcut o vizită. Pe vremuri era un obicei: când era o fată în casa familiei trebuia să servească cu dulceață și cafea pe cei care veneau. Așa că l-am servit pe Regele Mihai cu o dulceață de cireșe amare făcută la noi în casă. Și i-a plăcut atât de mult dulceața, că a lins farfuria și a mai vrut încă o porție, însă aghiotantul nu l-a lăsat. Înainte să iasă, Regele Mihai a văzut la noi în casă o grămadă de nuci scuturate. A vrut și el să guste câteva și am spart mai multe nuci. După aceea, seara am participat cu toții la o serbare câmpenească în comună. Și a fost și Regele Mihai acolo. Am făcut un foc mare de tabără, iar pe margine am pus la copt zeci de porumbi. L-am servit și pe Regele Mihai cu un porumb copt și i-a plăcut foarte mult. Şi apoi fiecare fie a spus o poezie, a cântat un cântec sau a spus o ghicitoare. Iar Regele Mihai ne-a spus o ghicitoare, legat de cum să prinzi trei elefanți albi. Iar regele a spus: «Îi prinzi negri și îi dai cu var». A fost o zi și o seară pe care nu o voi uita vreodată. Regele Mihai era încă de când era copil un om blând, luminos și foarte curios să afle cât mai multe, inclusiv cum trăiesc țăranii”.

„Fratele meu a fost în garda Regelui Mihai”

Elena Arnăuțoiu a stat de vorbă a doua oară cu Regele Mihai după 1990, când acesta a venit din nou în Argeș. Regele Mihai a fost mai întâi la Mănăstirea Curtea de Argeș pentru a vizita mormintele bunicilor săi. „După ce a plecat de la Curtea de Argeș, Regele Mihai a mers cu suita sa la Nucșoara pentru a o cunoaște pe Elisabeta Rizea, celebra luptătoare anticomunistă. Inițial, eu nu am fost invitată la acea întâlnire. Era multă lume, Regele Mihai venise cu mult alai, era și ambasadorul Franței cu soția sa. La un moment dat, un ziarist a întrebat dacă e cineva din familia Arnăuțoiu. Și atunci m-au chemat înăuntru și m-au așezat la masa la care era și Regele Mihai. Când s-a terminat masa, m-am dus lângă Rege și i-am dat fotografia fratelui meu Toma Arnăuțoiu și l-am întrebat dacă recunoaște cine e în poză. L-a recunoscut imediat pe fratele meu și mi-a spus că fusese la el în Gardă, la Palatul Regal. Am stat minute în șir de vorbă cu Regele Mihai. A fost a doua oară când am fost față în față cu Regele Mihai”, rememorează Elena Arnăuțoiu acea întâlnire specială.

„Dacă mai trăia, Regele Mihai mai era o speranţă”

Elena Arnăuțoiu se întristează teribil când vede situația actuală din România: „Mă doare sufletul când văd în fiecare zi la televizor ce parlamentari de rușine avem și cum își bat joc de țară. Dacă mai trăia Regele Mihai, mai era o speranță. Eu sunt bătrână, mă duc mâine, poimâine, însă copiii de azi, ce viață vor avea ei? Nu știu dacă monarhia mai are vreo șansă. Însă mi-aș fi dorit ca atunci când voi pleca de pe pământul ăsta să mai văd țara mea cum era odată, frumoasă și bogată. Cei care conduc țara asta fac atâta propagandă împotriva Regelui încât oamenii sunt derutați, nu mai știu nici ei ce să facă. Sunt mulți oameni care votează dacă li se dă cadou o căldare sau o brichetă, fără să își dea seama că țara merge rău”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii