Web Analytics
scris miercuri, 29.06.2022

De ce funcţionarii publici nu vor să se afle ce fac ei cu banii publici?

Cu ceva timp în urmă, circa 3-5 ani, au început să zumzăie prin piață zvonuri că se intenționează o manevră de prăduire imobiliară uriașă a terenurilor aflate în posesia Institutului Pomicol de la Mărăcineni. Facem mențiunea că unele terenuri sunt foarte valoroase, fie datorită poziției, având acces pe o mare întindere la drumuri foarte circulate, fie datorită peisajului deosebit de pitoresc. În acest pericol cred că încă se mai află chiar și sediul Institutului Pomicol de la Mărăcineni, o clădire cu un farmec pitoresc aparte.

De ce funcţionarii publici nu vor să se afle ce fac ei cu banii publici?

Ca o paranteză, să nu uităm momentul războiului cu ouă crude din bătălia electorală pentru funcția de primar, când participanții au fost mânați în luptă tocmai de valoarea uriașă a raiului imobiliar din comuna Mărăcineni. Mai facem mențiunea că Institutul Pomicol (ICDP) deține terenuri în majoritatea localităților învecinate, sau nu neapărat, cu comuna Mărăcineni.

Citește și „Rumina”, noul soi de măr creat la Institutul Pomicol Mărăcineni

Cam în același timp cu zvonurile, Institutul Pomicol de la Mărăcineni a decis cheltuirea unor sume uriașe din banii publici pe care îi gestionează, pornind o sumedenie de procese în instanțele civile, cu Comisia Județeană de Fond Funciar, cu Comisiile Locale de Fond Funciar și cu persoanele fizice, pentru recuperarea terenurilor cu care acestea au fost puse în posesie. Însă încercarea de lămurire a acestei acțiuni nu face decât să crească bezna, exact ca în poezia lui Blaga, pentru că respectivele terenuri au fost cedate cu 15-20 de ani în urmă, prin protocoale absolut legale, către primăriile respective chiar de către Institutul Pomicol de la Mărăcineni.

Astfel, din răspunsurile primite de Jurnalul de Argeș de la câteva primării, totul în baza Legii 544/2001 a informațiilor publice, am aflat că Budeasa s-a trezit acționată în judecată de Institutul Pomicol în 22 de procese civile, com. Călinești în 4 procese, iar localitatea Mioveni în „mai multe”. O mențiune separată merită Primăria Budeasa, pentru modul exemplar cum înțelege și pune în practică legea accesului la informațiile de interes public, iar la capătul opus Primăria Mioveni, pentru modul în care obstrucționează accesul la informațiile de interes public.

Iar din cauza noianului de procese, în mod previzibil, capacitatea serviciului Juridic propriu al Institutului Pomicol a fost depășită cu mult, drept care s-a apelat la avocați. Dintr-un răspuns anterior de la Institutul Pomicol am aflat că doar avocatul Sabie Florin este contractat pentru 36 de astfel de procese.
Așa că, fiind vorba evident de bani publici foarte mulți, este absolut normal ca ziariștii să fie foarte interesați de subiect, mai ales că au în sprijin Legea 544/2001 a accesului la informațiile de interes public. Astfel, Jurnalul de Argeș a trimis o cerere în baza respectivei legi către Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Pomicultură cu privire la banii publici pierduți cu ocazia acestor procese.

Citește și Agentul imobiliar i-a dat de gol pe patroni: blocul Titidan are 11 etaje şi nu 10, cum scrie în autorizaţie

Iar răspunsul instituției publice, sub semnătura directorului, a fost: „Considerăm că acestora (informațiilor solicitate) li se aplică prevederile Art. 12, lit c), d) și f) același act normativ”. Cu alte cuvinte, deși este vorba de lege și de bani publici, noi (adică Institutul Pomicol) „considerăm”.
Nu, domnule director, nu aveți dreptul doar să „considerați”, ci sunteți obligat să explicați de ce „considerați”. E vorba de bani cheltuiți în scopuri de siguranță națională? Sunt cumva bani cheltuiți pentru drepturile de autor pentru ceva cercetări, încă secrete, pentru un soi nou de măr, sau păr?

Ar trebui să mai lămurim un lucru, conducerea Institutului Pomicol nu are interese divergente față de restul populației în ceea ce privește cheltuirea banilor publici, un subiect de mare interes zilele acestea. Singura situație când interesul cheltuitorului de bani publici este altul față de interesul restului populației este când acești bani publici sunt prăduiți sau când sunt doar un început al unei mari prăduieli. Doar interese necurate determină un funcționar public să ascundă modul cum cheltuiește banul public.
Până la proba contrarie, răspunsul primit de Jurnalul de Argeș este o adeverință că la Institutul Pomicol de la Mărăcineni se încalcă legea!

Citește și Răsturnare de situaţie pentru proiectul imobiliar de la Hotel Muntenia

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită