Web Analytics
scris miercuri, 22.06.2022

Lucrările de restaurare la Muzeul Județean, gata în 2023

Proiectul privind restaurarea Muzeului Județean Argeș este unul din cele trei ale Consiliului Județean, pe fonduri europene, care vizează patrimoniul și infrastructura culturală a județului.

Lucrările de restaurare la Muzeul Județean, gata în 2023

Proiectul, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Argeș (ca lider de proiect) și Ministerul Culturii, are o valoare de 20.281.853,69 lei cu TVA.

Lucrările au demarat la mijlocul anului 2021 și vor fi finalizate în luna aprilie 2023.

Citește și: Tezaurul de denari republicani de la Valea Nenii- exponatul lunii Iunie la Muzeul Județean

Marți, 21 iunie, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, a vizitat șantierul deschis la Muzeul Județean Argeș, pentru a vedea stadiul lucrărilor, dar și pentru a găsi, împreună cu managerul instituției și constructorul, soluții la posibilele probleme ce pot apărea. Pentru vicepreședintele Marius Nicolaescu respectarea termenului de predare a lucrărilor este prioritară.

“Astăzi ne-am deplasat la șantierul de la Muzeul Județean Argeș împreună cu dirigintele de șantier și constructorul, dar și colegii din aparatul propriu, pentru a evalua situația la fața locului. Cu această ocazie am aflat că scoaterea la iveală a ruinelor schitului Buliga este aproape de finalizare, urmând ca în perioada următoare să fie conservat pentru continuarea lucrărilor la Muzeu. Ulterior, vom reamenaja, printr-un alt proiect, ruinele in situm pentru ca vizitatorii să le poată vedea la fața locului. Ne-am deplasat și la etaj, acolo unde a apărut o problemă, grinzile fiind atacate de putregai. Astfel, împreună cu proiectantul și constructorul s-a decis înlocuirea acestor grinzi cu unele noi. Aceste două lucrări – ruinele schitului și găsirea soluțiilor tehnice pentru înlocuirea grinzilor- ne-au adus într-o mică întârziere, dar sperăm să recuperăm în perioada următoare astfel încât la sfârșitul perioadei contractante să avem lucrările finalizate”, a spus Marius Nicolaescu, vicepreședinte C.J. Argeș.

Citește și: Lucrările absolvenților de la Lipatti, expuse la Muzeul Județean

În timpul acestor lucrări de reabilitare au fost descoperite o parte din ruinele Schitului Buliga, un edificiu ce se ridica în secolul al XVIII-lea pe locul actualului Muzeu Județean Argeș și care a fost demolat în anul 1900. Schitul, cu hramul Sfinții Îngeri, ridicat în anul 1745, dar definitivat abia în 1751, a fost ctitoria unui vestit negustor al vremii, Martin Buliga, și a soției sale, Anița.

Cum săpăturile arheologice la Schitul Buliga sunt aproape de finalizare, pentru a putea continua lucrările la Muzeul Județean Argeș, în perioada următoare vor începe lucrările de conservare ale schitului.

După finalizarea lucrărilor de consolidare ale vechii clădiri a Prefecturii (sediul Muzeului Județean), ruinele schitului vor fi evidențiate prin amenajarea unui muzeu în aer liber, care ar putea cuprinde inclusiv o zonă de relaxare. Acest complex va fi realizată în cadrul unui proiect separat.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...