Web Analytics
scris joi, 09.06.2022

Festivalului Căluşului argeşean de la Stolnici, la cea de-a 32-a ediţie

Săptămâna trecută, la Stolnici a fost reluat Festivalului Călușului argeșean, eveniment care a ajuns la cea de-a 32-a ediție. După o pauză de doi ani, evenimentul cel mai longeviv de acest gen din județul nostru s-a bucurat de o prezență numeroasă.

Festivalului Căluşului argeşean de la Stolnici, la cea de-a 32-a ediţie

Sevastian Pupăză-Roșu, primarul comunei Stolnici: ”Anul acesta, după o pauză din cauza pandemiei, am reînceput edițiile Festivalului Călușului argeșean la Stolnici și am avut, așadar, cea de-a 32-a ediție. Așa cum se știe, acest festival a avut loc și înainte de 1989, dar după Revoluție acest eveniment a fost reluat începând cu 24 mai 2001. De atunci, a avut loc an de an, exceptând anii pandemiei, adică 2020 și 2021. Bineînțeles că, fiind un festival al călușului, cap de afiș au fost formațiile de călușari vestite pe Valea Cotmenei, începând cu Bârla, Hârsești, Stolnici, Lunca Corbului, Costești, dar și prietenii noștri vecini din județul Olt, cei de la Colonești, Sârbii Măgura și Optași. În cadrul programului am mai avut și invitați pe copiii de la Școala de Artă și Meserii din Pitești, care au susținut un program foarte frumos, iar în încheiere un invitat special în persoana Marianei Ionescu Căpitănescu, acompaniată de formația condusă de Virgil Iordache. Spectacolul s-a terminat cu un frumos foc de artificii. De asemenea, având în vedere că a fost și Ziua Eroilor, în aceeași zi, împreună cu preoții din localitate și elevii de la Școala primară Stolnici, am avut un program. S-a ținut o slujbă de pomenire și am avut un program artistic. Deci, am comemorat și această zi a eroilor, de Înălțare, la monumentul din centrul comunei”.

Citește și Veteranul de război Toma Duminică de la Stolnici, ajuns la 100 de ani: ”Tată… războiul e frumos să te uiţi la el, nu să lupţi!”

La eveniment au participat vicepreședintele C.J. Argeș, Adrian Bughiu, vicepreședintele C.J. Argeș, Marius Nicolaescu, senator Cristina Stocheci, deputat Simona Bucura Oprescu, deputat Aurel Bălășoiu, dar și primari din zonele învecinate acestei localități, așa cum ar fi Costești, Săpata, Lunca Corbului, Hârsești și Bârla.

”Să fim sănătoși, să avem puterea să ținem acest festival an de an, pentru că am observat că, până acum, media de vârstă nu depășea 18 ani. Au rămas foarte puțini călușari în vârstă, de menționat fiind vătaful Petre Măsală de la formația de călușari din Stolnici, care a primit și titlul de Tezaur Uman Viu. În rest, datorită acestui festival care s-a ținut an de an, formațiile de călușari sunt tinere, copii de perspectivă care vor duce mult mai departe acest dans, care face parte din patrimoniul UNESCO. Avem cu ce ne mândri!”, a mai spus primarul Sevastian Pupăză-Roșu.

Citește și Cel mai vârstnic călușar din Stolnici – declarat TEZAUR UMAN VIU!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

A murit Gabriel Cotabiță

Muzicianul Gabrieal Cotabiță (69 de ani) a murit, transmite Antena 3. Apropiații susțin că în urmă...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită