Forurile medicale americane au sesizat o deteriorare a parametrilor mentali ai tinerilor între 10 și 19 ani începând cu anul 2009. Numărul elevilor de liceu care se plâng de tristețe persistentă și lipsă de speranță este în creștere. De asemenea, numeroși puberi raportează singurătate. La unitățile de primire urgență sunt raportate cazuri de adolescenți care și-au făcut singuri rău.
Cauzele acestui fenomen ar putea fi utilizarea excesivă a internetului, telefoanele inteligente (cu sistemele Apple sau Android), folosirea abuzivă a facebook-ului, social media, video games, scrierea de mesaje pe what’sapp, ca și alte forme de navigare în realitatea augmentată prin sisteme de inteligență artificială. Medicii pediatri americani se implică în îngrijirea acestui tip nou de pacient minor. Sindromul poate fi denumit pe scurt “singur cu telefonul”.
Fenomenul este valabil, în proporție variabilă, și la alte grupe de vârstă. Utilizarea frenetică a tehnologiei digitale schimbă bioritmurile ființei umane. Cercetătorii au remarcat reducerea timpului acordat activităților cu persoane, cum sunt întâlnirile în doi sau ieșirile în grup, la meci sau bere; în articol mai sunt menționate mersul la biserică sau întâlnirile între familii.
Izolarea, singurătatea și depresia apărute în contextul pandemiei Covid au exacerbat acest trend medical. Scăderea numărului de ore de somn și schimbarea ritmului cotidian reprezintă provocări pentru omul secolului 21. Cum în tot răul este și un bine, în rândul adolescenților americani a scăzut incidența fumatului, etilismului și a sarcinilor premature.
Soluții: să petrecem mai mult timp în compania altora, mai mult timp în aer liber, să avem un program de somn bine structurat, să dăm din când în când câte o pauză telefonului.
Conf. dr. Adrian Tase, medic cardiolog Spitalul Judeţean Argeş
Citește și Dr. Adrian Tase vorbeşte despre consecinţele medicale pe termen lung ale bolii Covid-19
0 Comentarii