Web Analytics
scris joi, 31.03.2022

Sfatul psihologului. Abordarea terapeutică a reacţiilor conversive

În cazul isteriei și al isteriei de conversie, principalul mecanism de apărare este reprimarea. Pentru cei care suferă de această tulburare, psihoterapeutul are ca sarcină să se concentreze pe aceste mecanisme defensive pentru ca, în cele din urmă, pacientul să se poată confrunta cu propriile sentimente.
Este foarte important ca în toate terapiile psihologul să se concentreze pe punctele forte ale pacienților. Puterea se află la pacient. Psihoterapia nu schimbă pacienții, ci generează contexte în care ei se pot schimba. E important ca cei care caută alinare prin terapie psihologică să înțeleagă că este responsabilitatea pacientului de a se schimba. Reamintim celor care beneficiază de terapie că psihologia nu este doar studiul patologiei sau a suferințelor, mai este și studiul forței și virtuții. Un tratament eficient nu înseamnă doar repararea a ce este „stricat”, ci și îngrijirea a ceea ce este mai bun (M. Hoyt, 2006).

Sfatul psihologului. Abordarea terapeutică a reacţiilor conversive

Citește și Influenţa simpatiei în manipulare

Este esențial ca relația dintre pacient și terapeut să fie bazată și pe simpatie. Dacă nu îți plac pacienții tăi, nu poți empatiza cu ei. Empatia este o cale de cunoaștere și simpatia este o cale de relație.
Umorul este, de asemenea, foarte important; acesta asigură confort și relaxare și ajută la construirea alianței terapeutice.
Psihologii Clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Micii Dumnezei sau tulburarea narcisică

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită