În cazul nevrozelor impulsive se discută despre comportamente în care, în urma unui impuls ce pare de necontrolat, individul necesită satisfacere imediată. Anxietatea crește până când impulsul este satisfăcut și se simte ca o ușurare. Comportamentul este repetat, ca un ciclu vicios, la nesfârșit. Apare în dependențe, tulburări alimentare și în alte comportamente impulsive repetitive.
În momentul în care aceste comportamente nu sunt prezente, indivizii par că au comportament normal și sunt chiar cu “picioarele pe pământ”. Mecanismul acestora este unul defensiv și implică negarea. Atunci când au probleme în urma comportamentelor lor, insistă că acest fel de a fi este o întâmplare unică și că nu se mai va repeta.
Citește și Rezistenţa la schimbare. Cum să o înţelegem şi să o depăşim!
Metoda de intervenție terapeutică se rezumă la provocarea pacientului pentru acceptarea ca, pe perioada terapiei psihologice, acest comportament impulsiv repetitiv să nu se mai repete. Anxietatea va crește, pentru că nu își pot da curs impulsurilor, și, cum eliberarea impulsurilor va fi blocată, situațiile care duc la blocaj vor face ca pacientul să se angajeze în terapie și să se vindece de aceste comportamente.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Ne mai îndrăgostim pe timp de pandemie?
0 Comentarii