Web Analytics
scris joi, 10.03.2022

Sfatul psihologului. Profilul psihologic al lui Putin

Personalitatea președintelui rus pare a fi de nepătruns. Acesta afișează imaginea unui conducător rezervat, în control și, mai ales, care nu își arată emoțiile în fața camerelor de televiziune. Nu este însă pasiv și reacționează imediat, virulent, când crede că situația îi cere să facă asta sau când interlocutorul îi atinge un punct vulnerabil.
Cum este cu adevărat Vladimir Putin? La această întrebare nimeni nu cred că are răspunsul. Un profil psihologic aproximativ poate să rezulte din relatările celor care îl cunosc, cu observația că există o mare diferență între un profil psihologic făcut în cabinet de un specialist și unul făcut cu informații de la terți.
Fostul președinte american Barack Obama îl descrie în cartea sa ca fiind un tip dur, cu școala străzii, lipsit de sentimente, care se bazează doar pe ceea ce cunoaște. Putin nu admite că ar putea exista și alte percepții adevărate, diferite de ale lui. În cuvintele lui Obama, acesta “este un tip care folosește mita, frauda și violența ocazională pentru a-și atinge scopurile și nu le vede decât ca simple unelte”.

Sfatul psihologului. Profilul psihologic al lui Putin

Citește și Cum identificăm dacă am crescut într-o familie disfuncţională

Un prieten din copilărie îl descrie pe președintele rus, în cartea lui Oleg Blotsky “The road to Power”, ca fiind un individ care, în cazul în care se simțea insultat, ar fi reacționat imediat extrem de violent și nu ar fi lăsat pe nimeni să îl umilească. În majoritatea aparițiilor media, pare un erou neînfricat, conducător al poporului și, mai ales, este dotat cu calități ieșite din comun.
Liderilor le place să vorbească. Ei lasă multe informații care pot fi suficiente pentru a fi adunate și analizate de specialiști. Crearea unui profil psihologic aproximativ se poate contura, dacă știi să “citești” printre rânduri.

Luând în considerare toate aceste elemente, conform DSM, poate fi încadrat la mai multe tulburări de personalitate. Ne putem gândi la un diagnostic prezumtiv de tulburare de personalitate narcisică.
În același timp, nu putem exclude tulburarea de personalitate disocială, care include tulburarea de personalitate amorală, antisocială, asocială, psihopată și sociopată (ICD-10).
În astfel de vremuri tulburi, în care nu putem să ne facem planuri, anxietatea poate să crească proporțional cu știrile negative care ajung la noi.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și 5 beneficii ale psihoterapiei

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită.”
    Corect … cu conditia ca psihologul sa fie psiholog ; mai mult s’asculte, decat sa trancane’n pustiu !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită