Tulburarea din spectrul autismului (TSA) se referă la o tulburare complexă de neurodezvoltare. Este caracterizată, de obicei, de modele repetitive de comportament și dificultăți de conectare și interacțiune socială. Termenul de spectru se referă la faptul că există diferite grade de afectare și de funcționare. Unii oameni cu TSA au nevoie de mult ajutor în viața de zi cu zi; alții pot lucra și trăi cu puțin sau deloc sprijin. Aceste simptome, cum ar fi incapacitatea de a face contact vizual sau de a vorbi despre sentimente, frazele repetate sau atenția excesivă asupra anumitor obiecte sau subiecte, încep în copilăria timpurie și continuă să afecteze funcționarea zilnică de-a lungul vieții.
Simptomele și evoluția tulburării la copii
TSA debutează înainte de vârsta de 3 ani și poate dura pe tot parcursul vieții unei persoane, deși simptomele se pot îmbunătăți în timp. Unii copii prezintă simptome de TSA în primele 12 luni de viață. Pentru alții însă, simptomele pot să nu apară până la 24 de luni sau chiar mai târziu. Majoritatea părinților observă ca există o problemă în dezvoltarea copilului. De obicei, aceștia remarcă lipsa contactului vizual, indiferența față de părinte, comportamente repetitive. Copilul poate să aibă întârzieri în procesarea informației și dificultăți în inițierea și menținerea conversațiilor. Acesta repetă fraze, cuvinte, comunică mai mult prin gesturi, are un interes social scăzut și reacții întârziate. Poate prezenta deficit de atenție și hiperactivitate.
Diagnosticul este stabilit în urma evaluării și observației făcute de către medicul psihiatru pediatru.
Citește și Cum identificăm ipohondria?
Cauzele autismului
Nu există o cauză unică cunoscută pentru care apare autismul, dar cercetătorii din domeniu investighează legăturile dintre genetică și anumite probleme medicale. Printre factorii de risc se numără: existența tulburării în familie, tulburări genetice și metabolice, vârsta înaintată a părinților, antecedente materne de infecții virale, greutatea mică la naștere și expunerea fătului la medicamente precum acidul valproic.
Citește și Singurătatea izolării
Tratament
Intervenția timpurie ameliorează simptomele și ajută copilul să se integreze în societate și să ducă mai târziu o viață cât mai independentă. Cea mai recomandată formă de tratament este reprezentată de terapie comportamentală și verbală. Analiza aplicată a comportamentului (ABA), spre exemplu, este cea mai cunoscută și utilizată terapie, constând în însușirea treptată a anumitor comportamente, gesturi și activități etc.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
0 Comentarii