Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Clinica Senex, prin autorii acestui articol, dorește să supună atenției cititorilor elementele esențiale care fac parte dintr-o viață plină și presărată cu bucurii.
În articolul de săptămâna trecută am prezentat conceptul de reziliență, iar în acest articol vom prezenta recunoștinta sau gratitudinea. Vom continua ulterior seria de articole ,,Originile bucuriei” cu prezentarea altor două elemente esențiale: generozitatea și iertarea.
Starea de a avea pentru ce mulțumi indică gratitudinea. Aceasta implică o apreciere profundă și recunoașterea faptului că ai primit ceva și îți este de ajutor. Emoțional, faptul că te simți recunoscător pentru ce ai primit produce o stare de bine îndelungată și trăirea unei emoții pozitive. Senzația că trebuie să oferi ceva în schimb, chiar și un simplu mulțumesc, exprimă recunoștința, depășirea sentimentului că ți se cuvine și acceptarea generozității celorlalți.
Psihologii Joshua Brown și Joel Wong au realizat în 2017 un studiu în cadrul căruia au analizat două grupuri de studenți care se confruntau cu dificultăți emoționale. În primul grup, sarcina primită a fost de a ține un jurnal cu lucrurile pentru care sunt recunoscători zilnic, iar în cel de-al doilea grup de a-și nota, tot într-un jurnal, experiențele care le-au adus nemulțumire. Rezultatele experimentului au arătat că în primul grup echilibrul emoțional general a fost net superior în comparație cu cel de al doilea grup, cei care și-au scris trăirile negative.
Citește și Dependenţa de jocuri de noroc
Cum practicăm gratitudinea/ recunoştinţa?
O metodă simplă de aplicat presupune ca la sfârșitul fiecărei zile să ne spunem nouă înșine patru lucruri pentru care suntem recunoscători. Practicarea acestei metode timp de minim 28 de zile produce o nouă cale neuronală și, ulterior, vom găsi din ce în ce mai multe lucruri pentru care vom fi recunoscători. Bucuria este întotdeauna asociată cu recunoștința. O bucurie include dorința de a face lucruri bune și astfel se pun fundamentele generozității. Când ai o viață plină de bucurii, la vârsta maturității vei dori să aduci mulțumire celorlalţi și astfel un cerc pozitiv se va institui.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
Citește și Plagiatul în spaţiul academic
0 Comentarii