Web Analytics
scris joi, 17.02.2011

Electroargeş, la un pas de grevă generală

Deşi la Electroargeş Curtea de Argeş negocierile dintre sindicat şi conducerea societăţii, pentru semnarea contractului colectiv de muncă pe 2011, au demarat încă de la sfârşitul anului trecut, ele nu s-au finalizat nici până acum, iar tratativele par să se fii împotmolit. Schimbările produse în acţionariatul companiei au provocat unele nelinişti în rândul angajaţilor, asta şi din cauza problemelor cu Justiţia ale acţionarului majoritar, Cătălin Chelu. În urma unei şedinţe care a avut loc la începutul anului, în 17 ianuarie, când directorul general Ion Gavrilă şi-a prezentat oferta, sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea, demarând procedura strângerii de semnături pentru declanşarea unor acţiuni de protest.

Electroargeş, la un pas de grevă generală

Sindicaliştii pregătesc acţiunile de protest

„Ieri (vineri, 11 februarie – n.r.) am avut şedinţă de comitet de sindicat. Suntem încă în faza strângerii de semnături pentru declanşarea conflictului de muncă. Suntem la jumătate din cât ne-am fi dorit. Am mai dat un termen de o săptămână, ca să stabilim ce facem în continuare. Mulţi s-au speriat de ameninţarea domnului director, care, din câte am auzit, la o şedinţă, i-ar fi ameninţat pe oameni că cine va fi de acord cu conflictul de muncă va fi dat afară.”, a declarat Jurnalului de Argeş liderul sindicatului Electroargeş, Marian Uţă.

Sindicatul vrea 15% sau 150 lei în plus/angajat

Potrivit lui Marian Uţă, sindicaliştii au solicitat o creştere salarială cu 15% sau cu 150 lei pentru fiecare salariat. La acestea se adaugă păstrarea clauzelor prevăzute în contractul de pe 2010. „Dumnealor au oferit 5%, cu condiţia diminuării sporului de noapte, micşorarea cu 3 zile a concediului anual de odihnă şi reducerea primelor de vacanţă cu 30%, iar zilele de sâmbătă şi duminică să nu mai fie plătite dublu. Eu am mai trimis o adresă, de vreo 10 zile, am propus o creştere de 100 de lei de om din luna ianuarie şi încă ceva din luna mai, dar să nu pierdem drepturile pe care le aveam în contractul de muncă. Pierzând aceste drepturi, o să devenim slugi pe moşia domnului director general Ion Gavrilă”, a mai adăugat liderul sindicaliştilor. Revendicările sindicatului se întemeiază pe rezultatele economice foarte bune pe care le-a avut societatea la finele anului trecut, lucru care a atras şi investitorii de pe piaţa bursieră. O altă nemulţumire a liderilor de sindicat este legată de refuzul directorului general de a mai reţine pe ştatul de plată cotizaţia de sindicat, deşi aceasta este o obligaţie stipulată în Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional şi de ramură: „Directorul general ne-a spus că va opri cotizaţia doar la cei care au semnat pe ştatul de plată reţinerea cotizaţiei, celorlalţi membri, nu.” Marian Uţă a mai declarat că anul trecut s-au făcut un număr de 34 de angajări de noi salariaţi, deşi pe poarta fabricii se afişase anunţul că, începând cu data de 16.02.2010, nu se mai fac angajări la Electroargeş, iar în acest an s-au înaintat deja 29 de preavize de disponibilizare. „Din câte am înţeles, de când a venit domnul Chelu, la prima întâlnire, acesta a spus că disponibilizează un număr de salariaţi. Acum nu ştiu sigur dacă el a spus sau aghiotantul lui, dar eu am informaţia de la domnul administrator Chirilă, că 50 de persoane nu-şi vor mai găsi locul, cât de curând, la Electroargeş.”, a mai susţinut Uţă.

Administraţia vrea să dea doar 8%

“Le-am propus o creştere salarială de 8%. Ei au cerut iniţial 20%, pe urmă 15%, vor zile de concediu în plus. Sunt 400 şi ceva de membri de sindicat, iar liderul şi viceliderul vor să fie scoşi din producţie, cu 70 de milioane lunar, ceea ce nu putem. Eu nu pot să plătesc nişte salarii cuiva care nu munceşte. Înţeleg să respect legea, să le acord orele care sunt pentru activitate sindicală, dar nicidecum să fie doi trântori scoşi din producţie”, a ripostat directorul general al companiei argeşene, Ion Gavrilă. Domnia sa a recunoscut faptul că, în cursul anului trecut, s-au făcut circa 40 de angajări, însă a infirmat că societatea pe care o conduce ar face disponibilizări. „Nu se pune problema să disponibilizăm, dar se pune problema unor restructurări. sunt prinse 20-25 de persoane în zona asta de restructurare care nu pot fi convertite pe alte locuri de muncă. Se restructurează zona de turnare de metale neferoase, care nu-i o activitate rentabilă, iar o altă secţie a fost transferată la Ştefăneşti”, a explicat Ion Gavrilă.

Directorul Gavrilă: „Liderii de sindicat urmăresc doar interesul propriu”

În lipsa unui contract colectiv de muncă semnat pentru acest an, relaţiile de muncă vor fi reglementate dupa contractul de pe anul precedent, au spus atât liderul de sindicat Marian Uţă, cât şi directorul general, Ion Gavrilă (foto). Potrivit legii, dacă nu se ajunge la un consens, rămâne valabil vechiul contract, până când una dintre părţi îl denunţă. „Nu se va mai merge pe vechiul contract, pentru că, aşa cum bine ştiţi, la noi este schimbată structura acţionariatului, iar acţionarul majoritar nici nu vrea să discute aşa ceva de la cineva care nu prestează muncă în Electroargeş. Am ajuns la concluzia că aceşti lideri de sindicat nu reprezintă interesele angajaţilor. A devenit o modă la sindicate ca liderii să aibă averi mai mari ca preşedintele statului. De dragul interesului propriu, sacrifică interesul tuturor.”, a mai spus conducătorul Electroargeşului. Conducătorul societăţii producătoare de electrocasnice a adăugat că nu doreşte ca angajaţii să aibă de suferit din cauza acestor tergiversări, drept urmare va majora salariile angajaţilor chiar şi în lipsa unui contract colectiv de muncă semnat pe anul în curs. „Aici se munceşte, oamenii sunt serioşi”, a mai afirmat Gavrilă.
(Adriana Gândilă)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...