Web Analytics

Pompierii au intervenit fără să ştie că pe platformă sunt depozitate deşeuri periculoase

de | 26.03.2014 19:46 | Actualitate

# Scandalul cianurilor de pe platforma ARO # Conform raportului întocmit de Corpul de Control al Prefecturii, SC Global Eco Center nu avea și nici nu a solicitat autorizație de securitate la incendiu # Firma în cauză, ce deține punct de lucru la Câmpulung, era obligată să dețină această autorizație # Clădirea unde a izbucnit deflagrația din 2 octombrie 2013 nu era dotată cu mijloace de stingere a incendiului.
Noi nereguli ies la iveală în dosarul atât de complicat al incendiului din 2 octombrie 2013 de la depozitul Global Eco Center de la Câmpulung, incendiu ce se putea solda cu o catastrofă umană și de mediu.  După cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Argeș, cpt. Mădălina Epure (foto), „Administratorul Global Eco Center nu a solicitat și nu a obținut Autorizația de Securitate la Incendiu, deși avea această obligație, a declarat că o cunoaște (la deschiderea punctului de lucru) și că i-a fost adus la cunoștință acest lucru de către proprietar.”
Informația de mai sus este confirmată și de raportul Corpului de Control al Prefecturii cu privire la incendiul de la Câmpulung: „În contractul de închiriere nr. 5/30.03.2010 dintre proprietarul Halei, SC Landmark Management SRL și chiriașul Global Eco Center, acesta din urmă se obliga să obțină și să reînnoiască toate aprobările, avizele, autorizațiile și licențele necesare în vederea desfășurării activității.”  Altfel spus, o obligație nerespectată în ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu.
Și asta nu e singura problemă. Global Eco Center era obligată prin lege (art. 19, lit. b) din Legea 307/2006) să asigure identificarea și evaluarea riscurilor de incendiu din unitate și să asigure corelarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor cu natura și nivelul riscurilor. „Prin neîndeplinirea acestei obligații, imobilul unde s-a produs incendiul nu a fost dotat cu mijloace și instalații speciale de securitate la incendiu (trape de evacuare fum, hidranți interiori, detecție semnalizare incendii, sprinklere etc.). Aceste instalații ar fi contribuit activ la stingerea incendiului, limitarea propagării lui, cât și la diminuarea efectelor acestuia”, scrie negru pe alb în raportul Corpului de Control al Prefecturii.

Zecile de pompieri ce și-au riscat viața nu au știut nicio clipă la ce riscuri uriașe se expun

Tot conform Legii 307/2006, Global Eco Center era obligată să întocmească, să actualizeze permanent și să transmită ISU Argeș lista cu substanțe periculoase, cu mențiuni inclusiv în ceea ce privește riscurile pentru sănătate și mediu și mijloacele de protecție recomandate. Iar prin neîndeplinirea acestei obligații legale, echipajele de la ISU Argeș nu au avut datele preliminare necesare intervenției. Cu alte cuvinte, echipele de intervenție nu au știut ce substanțe periculoase erau în depozit în momentul izbucnirii incendiului. Iar aceasta este o problemă extrem de gravă. Practic, zecile de pompieri ce și-au riscat viața nu au știut nicio clipă la ce riscuri uriașe se expuneau.
„În ceea ce privește starea de sănătate a celor trei pompieri răniți pe timpul intervenției de stingere, aceasta este una bună, aceștia reluându-și activitatea în cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpulung încă de la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. Menționăm că personalul participant la această intervenție a fost monitorizat din punct de vedere medical, fiind supus unor analize medicale, sub coordonarea Centrului Medical Județean, analize ce au fost efectuate după intervenția respectivă și repetate după trei luni, conform procedurii”, ne-a declarat Mădălina Epure, purtătorul de cuvânt al ISU Argeș.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii