Mircea cel Bătrân atestă oraşul medieval Piteşti
Pe 20 mai 1388 a fost atestat documentar, într-un act oficial, oraşul medieval Piteşti. La această dată, Mircea cel Bătrân, domn al ţării Româneşti, recunoaşte Mănăstirii Cozia o moară în hotarul Piteştilor. Pe 19 iunie 1421 Radu II Prasnaglava, domn al Ţării Româneşti, a donat mănăstirilor Cotmeana şi Cozia două mori de la Piteşti, făcute danie de tatăl său, Mircea cel Bătrân.
Ptolemeu a scris despre Argeş
În secolul I după Hristos, circulau pe teritoriul argeşean, monede romane emise de împăraţii Nero, Vespasian şi Domiţian. În anii 106-274, actuala aşezare Piteşti a făcut parte, succesiv, din provinciile imperiale romane Moesia Inferior, Dacia inferior şi Dacia Malvensis. În secolul II, învăţatul Ptolemeu din Alexandria localizează pe râul Argeş, al patrulea popor din grupa a doua de geto-daci, denumiţi potulatensi. De asemenea, în lista aşezărilor din Dacia, acesta aminteşte de Ad Pirum şi Ad Pinon, denumiri romane asociate, uneori, cu Piteşti.
Atelier de întreţinere avioane la Mioveni
În anul 1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, la Mioveni a fost înfiinţat un atelier mic pentru repararea pieselor de avion. Acest atelier se afla lângă satul Colibaşi, denumit aşa, fiindcă oamenii erau săraci şi locuiau în colibe.
Piteștiul ocupa locul doi la schimbul de mărfuri cu Brașovul
În anul 1500 la comerţul cu Sibiul, din Piteşti participau 22 de negustori. În schimbul de mărfuri cu Braşovul, aşezarea ocupa locul al doilea dintre cele 143 de localităţi ale Ţării Româneşti, participante la relaţiile cu importantul oraş de peste Carpaţi.
Danii pentru boierii Goleşti
Radu de la Afumaţi, domnul Ţării Româneşti, a emis în data de 2 septembrie 1528, din Piteşti, un hrisov prin care a făcut importante danii boierilor Golescu în satele Duşeşti, Goleşti, Mărăcineni, Vieroşi.
Două călugăriţe ridică o biserică din lemn
Prin strădaniile călugăriţelor Magdalena şi Doroteia, în anul 1540, în Piteşti, este ridicată o biserică din lemn, aflată pe locul unde se va zidi, în secolele următoare, Biserica Maica Precista. În primăvara anului 1560, Petru cel Tânăr, domn al Ţării Româneşti confirmă că Mănăstirea Curtea de Argeş are trei mori în Piteşti.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)
0 Comentarii