Web Analytics
scris joi, 11.11.2021

11 Noiembrie 1995 : A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc – Creştin şi Democrat

 

11 Noiembrie  1995 :  A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc – Creştin şi Democrat

Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, București), politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Corneliu Coposu s-a născut în ziua de 20 mai 1914 la Bobota, în județul Sălaj, într-o familie care a luptat și pentru recunoașterea drepturilor românilor din Imperiul Austro-Ungar.

Citește și: Cum a ajuns Teoctist „Doctor Honoris Causa” la Piteşti

Tatăl său, care a fost deputat în Marea Adunare de la Alba Iulia și a votat pentru Marea Unire de la 1918, a fost de mai multe ori închis datorită crezului său politic. Corneliu Coposu a primit o educație aleasă, după finalizarea cursurilor liceale înscriindu-se la Universitatea din Cluj. Tot în această perioadă leagă o prietenie cu politicianul Iuliu Maniu, care ii va deveni mentor și model.

În 1935 a fost ales președinte al Organizației de Tineret a Partidului Național Țărănesc din Cluj, iar doi ani mai târziu a devenit secretar personal al lui Iuliu Maniu, funcție pe care a avut-o până la arestarea fruntașului țăranist și a sa, în 14 iulie 1947.

 

Corneliu Coposu impreuna cu mentorul sau Iuliu Maniu (24-octombrie-1942, la căsătoria dintre Arlette Marcoviciu și Corneliu Coposu) - foto: facebook.com

Corneliu Coposu, împreună cu mentorul său Iuliu Maniu (24-octombrie-1942, la căsătoria dintre Arlette Marcoviciu și Corneliu Coposu) – foto: facebook.com

 

În toată această perioadă a desfășurat o intensă activitate politică, astfel că a fost desemnat secretar al Delegației Permanente al PNȚ. Corneliu Coposu a fost încarcerat, împreună cu întreaga conducere țăranistă, din 1947, următorii nouă ani fiind ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a intentat un proces pentru înaltă trădare, fiind condamnat de comuniști la muncă silnică pe viață.

Datorită regimului din închisoare s-a îmbolnăvit grav, iar în 1964 a fost pus in libertate. Însă Securitatea nu l-a scăpat nici o clipă din ochi, casa fiind percheziționată cu regularitate. În momentul izbucnirii Revoluției din 1989 a lansat un mesaj-manifest în care a anunțat reactivarea Partidului Național Țărănesc, dizolvat de către comuniști.

Citește și: Campania „O stradă şi un bust pentru Constantin Stroe în Piteşti!” / ÎPS Calinic: „Iniţiativa este o idee sănătoasă şi folositoare”

Din acest moment a devenit liderul opoziției din România, între 1991-1993 asigurând conducerea Convenției Democrate Române. În urma scrutinului electoral din 27 septembrie 1992 a obținut postul de senator. Cu puține luni înainte de a se stinge din viață, lui Corneliu Coposu i-a fost acordată Legiunea de Onoare, cea mai înaltă decorație a Republicii Franceze.

„Mi-am făcut un examen de conştiinţă. Am trecut în revistă toate suferinţele şi mizeriile prin care am trecut de-a lungul puşcăriilor, a anilor de detenţie, a persecuţiilor post penitenciare. Şi cred că aş opta pentru acelaşi destin. Cred că destinele noastre sunt scrise dinainte”, a spus marele om politic cu puțin timp înainte să treacă într-o lume mai bună și mai dreaptă.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Putini politicieni/oameni ar putea sta pe langa Corneliu Coposu .

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită