Web Analytics

CJ Argeș: Oportunități de accesare fonduri europene pentru universități și institute de cercetare

de | 4.11.2021 21:00 | Cultură, Actualitate, Bani europeni, Economie, Politica si Administratie

 

Bugetul ADR Sud pentru Programului Operațional Regional 2021-2027 cuprinde și o axă de finanțare ce vizează cercetarea, dezvoltarea și inovarea. Această axă se adresează, în mod special, universităților și institutelor de cercetare.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

În aceste condiții, joi, 04.11.2021, la Consiliului Județean Argeș a avut loc o primă întâlnire a directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, președintelui C.J. Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședinților Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, primarului municipiului Pitești, Cristian Gentea, cu reprezentanții universităților și institutelor de cercetare din Argeș.

Grup de lucru universitati

Grup de lucru universitati

Bugetul ADR Sud Muntenia pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 pe zona de cercetare, dezvoltare și inovare  este de 80 de milioane de euro.

Pentru a putea accesa acești bani, institutele de cercetare și universitățile trebuie să respecte câteva condiții minimale:

# proiectele să fie realizate în parteneriat cu mediul de afaceri și/sau autorități locale,

# temele de cercetare trebuie să aibă ca țintă unul din domeniile cuprinse în Strategia de Dezvoltare Inteligentă a Regiunii,

# proiectele de cercetare să aibă aplicabilitate, să aibă ca rezultat îmbunătățirea unor procese industriale, agricole, etc.

“La inițiativa președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, am avut o întâlnire, zic eu extrem de importantă, cu reprezentanții institutelor de cercetare și ai universităților din județ. În cadrul acestor discuții le-am prezentat oportunitățile pe care acestea le au în Programul Operațional Regional  2021-2027 pe zona de cercetare, dezvoltare și inovare.

Citește și: A fost incendiată maşina Codruţei Mercea, achitată în dosarul „Podul Căteasca”, fost director în CJ Argeș

Le-am prezentat cele mai importante condiții pe care proiectele pe care le-ar putea implementa trebuie să le respecte și am cules deja o serie de sugestii pe care le  vom încorpora în varianta finală a Programului Operațional Regional al Regiunii Sud Muntenia.

E foarte important că lucrăm în parteneriat și că suntem convinși că numai împreună putem avea un program cât mai bun, care să fie fidel nevoilor și realităților regiunii noastre, inclusiv pe această parte atât de importantă a cercetării, dezvoltării și inovării.

Programul final va fi gata la sfârșitul anului și sperăm ca începând din semestrul al doilea al anului viitor să putem finanța primele proiecte din Argeș și din Regiune”, a precizat Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.

“Am considerat important să organizăm o astfel întâlnire de informare a directorului ADR Sud Muntenia Liviu Mușat, cu mediul de cercetare și universitar din județ, precum și cu autoritățile locale. Din punct de vedere al cercetării, suntem județul cu cele mai multe domenii acoperite, de la pomicultură până la cercetări nucleare. Încercăm o colaborare între mediul universitar, cel de cercetare, autorități locale și, de ce nu, și cu mediul de afaceri pe ceea ce înseamnă exercițiul financiar european 2021-2027,  pentru că avem această oportunitate prin care putem accesa fonduri europene pentru cercetare, inovare și dezvoltare”, a spus președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă.

Citește și: Părintele „Simfoniei Lalelelor” este fiul unui cunoscut jurnalist, dascăl şi om politic din perioada interbelică

La întâlnire, prima din regiune pe această temă, au participat: președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare de la Pitești, Șerban Valeca; directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură,  Dorin Ioan Sumedrea; Cătălin Ducu – director general RATEN; Constantin Păunoiu – director RATEN ICN Pitești; Cristina Șerbănică –  prodecanul Facultății de Științe Juridice, Administrative și ale Comunicării Pitești – Universitatea “Constantin Brâncoveanu” și Dumitru Chirleșan – rectorul Universității din Pitești.

Grup de lucru institute de cercetare

Grup de lucru institute de cercetare

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii