Știu că nu se cade să scrii despre părinți, despre rude, despre tine. Și totuși. Tatăl meu rămâne o mare enigmă pentru mine. Când a murit Marin Preda, mi-a spus, în aceeași zi, că a fost omorât de către Securitate – aripa KGB. Nu știam atunci ce înseamnă, aveam 12 ani. Ulterior, am cunoscut o rudă din aripa anti-KGB a Securității. În 1989, pe când eram soldat și reușeam să mai vin în „învoiri” de două zile, tata îmi spunea: „Ai grijă de tine, vine revoluția, vă bagă în față, să nu tragi un foc, se vede focul la țeavă, îl dau jos pe Ceaușescu, vine Iliescu la putere!”. După 1990, la toate alegerile a știut cine va câștiga. Recunosc, ne contraziceam, credeam că am și eu ceva expertiză. Sincer de tot, nu știu de unde le știe, poate e vorba de intuiție, de analiză a știrilor tv, de înțelepciunea vârstei (82 ani).
Citește și Actriţa Ileana Iordache-Streinu a urcat la Cer
Părinții lui Vladimir Streinu, (re)îngropați sub biserica din Teiu Valea
Mare mi-a fost surpriza să-l găsesc pe tata citat în lucrarea „Teiu – cuibul părăsit al lui Vladimir Streinu”, de prof. Vasile Fălcescu. Tata era citat printre puținii întemeietori, în 1971, ai Societății culturale „Vladimir Streinu” din Teiu. Deși șofer la C.A.P. Teiu toată viața, tata avea astfel de preocupări. Și mi-am adus aminte, deodată, cum îmi povestea de un simpozion important și îl… îngâna pe Șerban Cioculescu, prietenul de-o viață al lui Vladimir Streinu. Cioculescu avea o voce cu mari inflexiuni, nazală, în genul lui G. Călinescu. Eram prea mic pentru a înțelege ce îmi spunea tata. Sincer, mă distram! Uite ce a zis Cioculescu! Abia în liceu l-am descoperit pe Streinu, îmi făceam comentariile literare după cărțile lui, nu după ce ne predau profesorii.
Și mi-a mai zis ceva, cu rugămintea să nu spun nimănui. Că părinții lui Vladimir Streinu – Șerban Iordache și Neacșa Dumitrașcu, ruda noastră – au fost (re)îngropați, într-o noapte, sub biserica din Teiu Valea, înspre pronaos, de un fin, Anton Bălășoiu. Scoși din groapa comună și puși la loc de cinste. Autoritățile locale au tăcut, știau ce făcuseră cei din familia Iordache pentru comună.
Citește și Profesorul de istorie şi muzeologul Iulian Ilie Rizea
Tata venea cu bicicleta la evenimentele despre Vladimir Streinu
Nu bănuiam atunci că voi edita mai multe ediții din Caietele „Vladimir Streinu”, că îmi voi scrie lucrarea de doctorat despre Streinu, că voi organiza un concurs național cu acest nume, că voi duce, cu autobuzul, scriitori din Pitești și din țară, cu autobuze închiriate din banii mei, la Teiu, ba chiar la bâlciul de la Buta, de Înălțare. Și, curios, tata venea mereu. Cu bicicleta, din satul nostru. Se știa cu fata lui Vladimir Streinu, cu George Muntean, cu Eugen Simion, cu Cioculescu…
Mă durea sufletul că, fiind ocupat cu organizarea, nu prea aveam timp să stau de vorbă cu tata! Dar el nu se supăra, fiind mândru, în sinea lui, că fac ceva. Poate am făcut, încă prea puțin pentru ce am în minte. Îmi cer scuze, nu pot continua, am prea multe lacrimi în ochi…
Citește și Biblioteca Judeţeană a organizat o expoziţie în memoria lui Silvestru Voinescu
0 Comentarii