Web Analytics

Biblioteca Judeţeană a organizat o expoziţie în memoria lui Silvestru Voinescu

de | 15.01.2015 14:04 | Cultură

Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş a organizat în perioada 5-13 ianuarie 2015, în holul instituţiei,  o expoziţie omagială dedicată personalităţii omului de cultură (poet, prozator, epigramist, istoric) Silvestru Voinescu, cel care a condus destinele Bibiotecii Judeţene Argeş timp de patru decenii.

Pe 2 ianuarie 2015 s-au împlinit 80 de ani de la naşterea celui care şi-a dedicat 40 de ani din viaţă bibliotecii, instituţie în care a reuşit să creeze atât un tipar de organizare şi managerial, cât şi un sentiment – tipar, acela al legăturii necesare, vitale, pe care omul trebuie să o cultive cu cartea. 
Silvestru Voinescu s-a născut în comuna Călineşti din judeţul Argeş. A absolvit în anul 1954 Liceul de Băieţi nr. 1 din Piteşti, de 11 clase (astăzi Colegiul Naţional I.C. Brătianu). În anul 1969 și-a luat licența în Drept la Bucureşti. 
Silvestru Voinescu îşi leagă numele şi personalitatea de noul şi foarte modernul lăcaş al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş, inaugurat în anul 2003. A publicat peste 350 de articole şi studii în ziare şi reviste naţionale şi locale – „Contemporanul”, „Revista de istorie”, „Biblioteca”, „Biblioteca Bucureştilor”, „Datini”, „Argeş”, „Argeşul liber”, „Calende”, „Săgetătorul”, „Dor”, „Gazeta de Argeş”, „Jurnalul de Argeş”, „Secera şi ciocanul”.
Expoziţia omagială „In memoriam Silvestru Voinescu”  a fost împărţită pe patru secţiuni.

Au fost expuse şi fotografii de la inaugurarea noului sediu al bibliotecii

În prima vitrină – Omul şi ctitorul – au fost expuse imagini cu sediul vechi al Bibliotecii Judeţene Argeş şi cu etapele de construire ale actualului sediu al bibliotecii. De asemenea, sunt expuse fotografii de la Centenarul bibliotecii, Medalia Jubiliară, dar şi de la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Judeţene Argeş, în care Silvestru Voinescu apare alături de personalităţi politice şi culturale ale judeţului.
În cea de-a doua vitrină, intitulată sugestiv Omul şi scriitorul, au fost expuse lucrările elaborate de Silvestru Voinescu, în colectiv sau individual.
În cea de-a treia vitrină vizitatorii au putut regăsi lucrările personale ale lui Silvestru Voinescu: „Mănăstirea Curtea de Argeş. Impresii” (Piteşti, 1967), „Argeşeni şi musceleni în Academia Română”, (Piteşti, Editura Calende, 1995),  „Un secol de activitate corală la Piteşti” (Piteşti, 1971), „O viaţă printre cărţi” (în trei volume: primul volum a apărut la Editura Cultura, Piteşti, 1997; următoarele două volume au apărut la Editura Paralela 45, Piteşti, în 2001 şi 2004). În cadrul acestei vitrine sunt expuse autografe şi dedicaţii din colecţiile particulare ale familiei Voinescu acordate lui Silvestru Voinescu de către personalităţi marcante ale literaturii şi criticii literare româneşti: Marin Preda, Ion Firoiu, Dan Simonescu, Ion Cârstoiu, Mihail Diaconescu, Augustin Z.N. Pop, Vladimir Streinu, Octavian Mihail Sachelarie, Valeriu Râpeanu.

Decizia de numire în funcţia de director – un exponat inedit

Ultima vitrină a cuprins articolele antume publicate de Silvestru Voinescu în mai multe reviste de biblioteconomie, dar şi în reviste culturale argeşene (Buletin Cultural Argeşean, Revista Cultura). Dacă în anii anteriori au fost expuse articole care au apărut în presa locală şi centrală, în acest an au fost valorificate articolele care au apărut în revistele de specialitate. Un element inedit al acestei expoziţii îl reprezintă expunerea în original a Deciziei de numire a lui Silvestru Voinescu în funcţia de director al Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.
De asemenea, au fost expuse diplome de excelenţă, diplome de onoare, Diploma Jubiliară, diplome de merit, pe care Silvestru Voinescu le-a primit de-a lungul vieţii sale şi care atestă contribuţia deosebită pe care acesta a avut-o la dezvoltarea ştiinţei biblioteconomiei, la perfecţionarea managementului bibliotecii, la promovarea şi conservarea patrimoniului cultural local şi naţional.
Expoziţia „In memoriam Silvestru Voinescu” a fost organizată de bibliotecara Lucreţia Picui din cadrul Secţiei de Colecţii Speciale a Bibliotecii Judeţene Argeş.
Sabina Busuioc

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii