Web Analytics
scris miercuri, 25.08.2021

Șoferii care CLAXONEAZĂ excesiv și perturbă traficul pot să fie amendați de polițiștii rutieri!

Legislația privind circulația pe drumurile publice prevede în ce condiții pot șoferii să folosească „mijloacele de avertizare sonoră”, așa cum este denumită oficial claxonarea. În cazul abuzului, șoferii sunt pasibili de amenzi contravenționale consistente.Codul rutier în vigoare interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră, așa cum prevede art. 148, alin 14, din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Șoferii care CLAXONEAZĂ excesiv și perturbă traficul pot să fie amendați de polițiștii rutieri!

CITEȘTE ȘI: Cutremur în regiunea seismică Vrancea. Ce magnitudine a avut

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației.

(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acțiune a indicatorului „Claxonarea interzisă”.

(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2):

a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracter de urgență;

b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Astfel, potrivit art. 100 din Codul rutier, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, cu unele excepții, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4 sau 5 puncte amendă.

CITEȘTE ȘI: Fără măști textile în școală! Elevii vor purta măști medicinale, anunță Ministrul Sănătății

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, de 2.300 de lei, dar valoarea unui punct de amendă a fost plafonat l 145 de lei pentru sancțiunile rutiere. Astfel, șoferii care abuzează de claxon pot fi amendați contravențional cu sume între 580 (adică 145 de lei x 4) și 725 de lei (145 de lei x 5).

CITEȘTE ȘI: Noi modificări în privința asigurărilor auto

Potrivit prevederilor legii, sunt exceptați șoferii care conduc autovehiculele aparținând poliției și pompierilor, ale jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminaliști din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...