Web Analytics

Noi modificări în privința asigurărilor auto

de | 24.08.2021 14:31 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, în consultare publică, Proiectul pentru modificarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România. Schimbările sunt motivate de nevoia de a corecta actuala legislație care este neconformă cu cea din UE, situație pentru care țara noastră riscă un proces la Curtea Europeană de Justiție.

CITEȘTE ȘI: Gafă de proporții a noului ministru de Finanțe: Salariul minim este în jur de 1.600 lei…și ceva.

Proiectul prevede, printre altele, că tarifele sunt calculate în funcţie de strategia adoptată de către asiguratorul RCA. Totodată, el practică aceeaşi primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuţie, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat, indiferent de canalul de distribuţie utilizat.

„Proiectului de Normă pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr. 20/2017 are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ ce nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei europene şi/sau fac obiectul discuţiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene în cauza de infringement 2018/4075 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II şi Directiva M.T.P.L. a unor dispoziţii ale legislaţiei româneşti referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017”, s-a menţionat în document. Documentul mai prevede, printre altele, că „tarifele de primă practicate sunt certificate de către un actuar avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă cel puţin faptul că: tarifele au fost calculate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, iar calitatea datelor utilizate respectă cerinţele menţionate de dispoziţiile legale”.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii