Web Analytics
scris vineri, 20.08.2021

Milioane de euro de la UE, îngropate în pământ la Godeni, Sălătrucu şi Corbeni

# Până acum, Gecor-ul lui Cătălin Voicu, firma constructoare învinuită de neexecutarea lucrărilor, a scăpat basma curată în instanțe
Canalizarea comunei Godeni, județul Argeș! Finanțare europeană finalizată în 2013, care a costat milioane de euro, fără recepție finală nici până astăzi, în 2021. Între timp, capace de fontă furate, conducte în degradare și stația de epurare din Capu Piscului în părăsire (vezi foto)!…
Majoritatea comunelor nu au așa ceva, dar își doresc foarte mult canalizarea satelor! La Godeni există canalizarea la cheie, dar și procese prin justiție, cu termene din an în Paști cu firma care trebuia să execute cum trebuie lucrarea! Imagini cu conducta de apă în degradare, stația de epurare în părăsire, fără să funcționeze niciun minut, au circulat recent pe rețelele de socializare, postate de oamenii din Godeni, ajunși la disperare. Milioane de euro în pământ! Dirigintele de șantier angajat de Primărie nu a urmărit stadiul lucrărilor și respectarea caietului de sarcini, iar firma GECOR a folosit componente mai ieftine, spun oamenii. Poate ajung imaginile și la Guvern și la cei responsabili cu fondurile europene!

Milioane de euro de la UE, îngropate în pământ la Godeni, Sălătrucu şi Corbeni

Turcul plătește! Scurt istoric al unor investiții ajunse ruină

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a acordat comunei Godeni, începând cu anul 2010, o finanțare nerambursabilă, din fonduri UE, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, măsura 322, Renovarea și Dezvoltarea Satelor, pentru un proiect împărțit în mai multe investiții, printre care realizarea sistemului centralizat de canalizare în satele Godeni, Cotești și Capu Piscului.
Ulterior, nemulțumită de lucrările la stația de epurare, AFIR a refuzat să mai achite ultima tranșă de plată. Contractul de finanțare a fost lungit, ca durată de implementare, prin mai multe acte adiționale, iar autoritățile contractante au cerut și prelungirea scrisorii de garanție din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A – IFN, care garantase în favoarea AFIR pentru suma de 4.779.500 de lei, sumă reprezentând un procent din valoarea avansului necesar realizării investiției publice.
În noiembrie 2018, autoritățile de la Godeni au dat în judecată AFIR și firma Gecor Prod Construct 94 (fostă Gecor SRL), adică firma constructoare. În cazul agenției, Primăria contesta modul de calcul al sumelor eligibile și, respectiv, neeligibile, iar în cazul firmei, voia să recupereze sumele neacceptate la decontare la ultima tranșă de plată și încasate nejustificat de SRL-ul respectiv.
Însă și Fondul de Garantare s-a adresat, în același an, Judecătoriei din Câmpulung, cerând încuviințarea executării silite, în baza acordului de garantare. Într-un final, Tribunalul Argeș a încuviințat executarea silită a Primăriei Godeni, pentru recuperarea sumei de 3.816.157,14 lei. Primăria Godeni a făcut contestație, procesul fiind încă pe rolul instanței argeșene și având ca termen luna septembrie 2021.
Între timp, Primăria a pierdut procesul cu firmele Gecor Prod Construct 94 și And Secom Intexim SRL, cărora le cerea 2,7 milioane lei. S-a întâmplat în acest an, în luna februarie. Tribunalul a respins și pretențiile Primăriei privind obligarea firmelor să predea cartea tehnică a lucrării ”Sistem centralizat de canalizare”. Deci, pierdere pe toate planurile.
Citește și Boală veche! Edilii din teritoriu avertizează asupra fraudării fondurilor europene
Citește și Se reduc posibilitățile de fraudă în vămile românești pentru traficul de mărfuri

Sălătrucu și Corbeni – copie la indigo cu cazul Godeni

Foarte interesant este că și alte localități din Argeș au avut aceleași probleme cu aceiași actori, respectiv AFIR, IFN-ul de garantare (condus, și acum și mai mereu, de persoane apropiate centrelor de putere politică) și firma constructoare Gecor Prod Construct 94. Este vorba despre Sălătrucu și Corbeni.
Primăria Sălătrucu a încheiat, în 2012, cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală (actuala AFIR) un contract de finanțare având ca obiect acordarea finanțării nerambursabile pentru Proiectul „Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea silviculturii Sălătrucu, județul Argeș”, proiect ce viza, în esență, modernizarea unui drum forestier. În 2013 a fost încheiat cu Gecor SRL (actuala Gecor Prod Consult 94 SRL) un contract de lucrări având ca obiect executarea lucrărilor aferente proiectului. A urmat însă un proces, beneficiarul acuzând constructorul de neexecutarea la termen a obligațiilor asumate și de utilizarea unor cantități de materiale suplimentare celor prevăzute în proiect (și pretinzând și obținând plata acestora). O altă nemulțumire a fost legată de modul de respectare a termenelor prevăzute în contractele încheiate de Primăria Sălătrucu cu AFIR. În ceea ce privește agenția, motivul neacceptării plăților a fost legat de neexecutarea unor lucrări, calcule eronate în devizele financiare și solicitarea la plată cheltuieli cu deplasare de persoane, cheltuieli care sunt neeligibile… În mai 2021, Tribunalul Argeș a respins cererea de chemare în judecată.
Corbeni. Prin cererea înregistrată la Tribunalul Argeș în decembrie 2016, reclamanta, în speță autoritatea locală, în contradictoriu cu pârâta Gecor Prod Construct 94 SRL (fostă Gecor SRL), a solicitat obligarea acesteia din urmă la plata sumei de 1.482.593,38 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin neexecutarea în totalitate, executarea cu întârziere și în mod necorespunzător a obligațiilor pe care pârâta și le-a asumat printr-un contract de achiziție publică de lucrări din 2012. În mai 2020, Tribunalul Argeș – Secția Civilă a admis în parte acțiunea formulată de reclamantă și a obligat societatea pârâtă să restituie suma reprezentând plată nedatorată, în cuantum de 58.788,00 lei, achitată de aceasta în baza contractului de achiziție publică. Contractul de achiziție publică a avut ca obiect execuția lucrărilor de modernizare a drumului forestier Rudărie – Corbeni, fiind finanțat prin fonduri nerambursabile obținute în baza contractului de finanțare încheiat între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (actuala AFIR), în calitate de autoritate contractantă, și Primăria Corbeni, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile. S-a apreciat că firma constructoare se face vinovată de neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contract (neexecutarea în totalitate a lucrărilor, executarea anumitor lucrări fără respectarea proiectului tehnic, depășirea termenului de execuție ș.a.).
Citește și Câmpulungul tinde timid către bani europeni
Mai mult, în perioada noiembrie-decembrie 2019, Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Argeș a efectuat un audit financiar. Iar în urma controlului a constatat, printre altele, că au fost aduse prejudicii bugetului local în sumă totală estimată de 967.314 lei, ca urmare a sancțiunilor aplicate de AFIR pentru nerespectarea condițiilor contractuale.
Curtea de Conturi a somat administrația să procedeze la achitarea, în contul indicat, a sumei de 967.3S4 lei, reprezentând prejudiciul ce a fost cauzat bugetului local al comunei Corbeni în perioada anilor 2017-2018. În timpul procesului, societatea pârâtă a recunoscut că datorează doar suma de 967.314 lei, reprezentând prejudiciul (cel stabilit de Curtea de Conturi) ce a fost adus bugetului local al comunei ca urmare a neexecutării în totalitate, executării cu întârziere și în mod necorespunzător a contractului de achiziție publică de lucrări, dar a cerut judecătorilor eșalonarea respectivei sume pe perioada anilor 2020-2024. Păgubita a cerut, la rândul său, prin recurs, restituirea întregii sume de 1.482.593,38 lei, dar în data de 24 mai 2021, Curtea de Apel Pitești a constatat nul recursul. Nu vi se pare un deja vu același joc cu instituțiile statului, pe banii Uniunii Europene, pe principiul „turcul plătește“?… Că nouă, da!

Gecor a trecut, de la mama, la un nepot al lui Cătălin Voicu

Gecor Prod Construct 94 (fostă Gecor SRL până în 2016) figurează în SEAP cu sute de contracte cu statul. Compania Gecor, controlată în prezent de Gheorghe Cusă, tatăl lui George Cusă, și preluată de la mama fostului senator PSD Cătălin Voicu, figurează cu sute de contracte în SEAP, în valoare de zeci de milioane de euro.
Potrivit presei din Giurgiu, nașul lui Gabi Bădălău, George Cusă, este un nepot al fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de detenție efectivă.
De altfel, potrivit Registrului Comerțului, în decembrie 2007, compania Gecor a fost preluată de părinții lui George Cusă, soții Ioana și Gheorghe Cusă din Călugăreni, de la Gherghina Voicu din Popești, județul Giurgiu, născută în 1937, mama fostului senator PSD Cătălin Voicu.
Citește și Primarul Ionel Moloiu a adus la Hârseşti peste 6 milioane de euro, bani europeni
 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită