În ziua de 11 August 1456, a decedat răpus de ciumă la Zemun, lângă Belgrad, Ioan de Hunedoara (Iancu de Hunedoara).
Ioan (Ion) Huniade (Iancu de Hunedoara), voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei |
Teritoriul condus de Iancu de Hunedoara la 1456 |
|
Ioan de Hunedoara, numit uneori Ioan (Ion) Huniade, Iancu de Hunedoara sau Ioan Corvin (în latină Ioannes Corvinus), a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, tatăl regelui maghiar Matei (Mathia) Corvin.
Citește și: Începe Stonebird, cel mai mare festival rock din mediul rural din România
Iancu (supranumit Szibinyáni Jank sau Jankó sau Jánk), s-a născut în jurul anului 1407, într-o familie înnobilată în 1409, pentru merite deosebite, de împăratul Sigismund de Luxemburg, în calitatea acestuia de rege al Ungariei.
Tatăl lui Iancu a fost Voicu, iar bunicul se numea Şerb, iar mama lui Erzsébet Morzsinai (Elisabeta de Marginea).
Conform obiceiului nobilimii maghiare, Voicu a luat numele de Hunyadi (de Hunedoara), când a primit în 1409 de la Sigismund de Luxemburg domeniul şi castelul Hunedoarei, drept răsplată pentru faptele sale de arme în luptele cu turcii.
Castelul Hunedoara, România |
Blazonul lui Iancu de Hunedoara, (comune.ro)
|
Apărător al creştinătăţii contra otomanilor, Iancu de Hunedoara, a fost învins la Varna (1444) şi Kossovopolje (1448), dar a reuşit să-l învingă pe Mehmed al II-lea Cuceritorul, la Belgrad (1456).
În 11 august 1456 Iancu de Hunedoara a murit răpus de ciumă la Zemun, langă Belgrad si a fost înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sfîntul Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris “s-a stins lumina lumii”.
Drept omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Ioan de Hunedoara descriind-o ca fiind “cel mai fericit moment al vieţii sale”.
|
Pecetea lui Iancu de Hunedoara |
0 Comentarii