Web Analytics
scris joi, 06.05.2021

La Şcoala Populară de Arte, profesorii şi elevii sunt de neclintit: „Noi păstrăm tradiţia!”

Produsele culturale de înaltă ținută oferite de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești au devenit, în ultimii ani, o obișnuință în peisajul artistic județean și național.
Unul dintre ele, însă, are o încărcătură spirituală deosebită, căci, la vremuri tulburi ca acestea pe care le trăim, oamenii se întorc mai mult spre Dumnezeu, întărindu-și astfel credința și nădejdea. Este vorba despre Festivalul de Pricesne „Sfântă Cruce părăsită”, aflat, iată, la a III-a ediție.

La Şcoala Populară de Arte, profesorii şi elevii sunt de neclintit: „Noi păstrăm tradiţia!”

În Postul Mare, dar și în Duminica Învierii Domnului, priceasna, rugăciunea prin cântec, a fost tot mai mult auzită în bisericile din Argeș, prin vocile copiilor, elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, care au transformat deja în tradiție cântarea de pricesne, un obicei care se pierduse de tot în sudul țării. Cei care l-au reînviat, în urmă cu câțiva ani, au fost copiii din Hârsești și profesoarele lor de la căminul cultural din sat, prin obiceiul acestora de a merge la biserică și a ține rânduiala Sărbătorii de Florii, când sătenii duc acasă salcie sfințită, dar urcă și la cimitirele din dealul comunei, ca să împodobească crucile strămoșilor cu coronițe de salcie.
Așa se face că, de câțiva ani, a luat naștere Festivalul Național de Pricesne ”Cruce Sfântă părăsită”, organizat de cea mai activă instituție de cultură argeșeană – Școala Populară de Arte și Meserii Pitești.

Clasa de canto prof. Georgiana Gavrilă, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Piteşti

Clasa de canto prof. Georgiana Gavrilă, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Piteşti

„Faptul că profesorii și cursanții școlii, indiferent de vârstă, au făcut ca rugăciunea prin cântec să răsune în inimile tuturor creștinilor demonstrează că inițiativa noastră și-a atins scopul de a păstra și perpetua tradiția creștină. Cea mai mare bucurie a fost, însă, că am reușit să aducem tinerii la biserică și să constatăm că ei chiar și-au dorit să facă asta, să-și exprime această nevoie de a se apropia de Dumnezeu”, mărturisește Elena Iagăr, managerul Școlii Populare de Arte.

Doru Dobrică, realizatorul filmului „Sfânta cruce părăsită”, şi Loredana Costache, de la Casa de Cultură Hârseşti

Doru Dobrică, realizatorul filmului „Sfânta cruce părăsită”, şi Loredana Costache, de la Casa de Cultură Hârseşti

Un film făcut cu copiii din Hârsești a dat numele festivalului

„Numele Festivalului «Sfântă Cruce părăsită» a fost inspirat de filmul cu același nume, realizat în Duminica Floriilor la Hârsești, film cu care copiii din Ansamblul «Doruri de câmpie» au câștigat Trofeul Festivalului Național de Film YOUTH CINEFEST 2017. Subiectul filmului este obiceiul de a cânta pricesne în Postul Mare și în Duminica Floriilor, după care copiii satului aprind lumânări morților și împodobesc mormintele părăsite cu ramuri de salcie. Filmul, realizat de Dorel Dobrică, a fost difuzat pe TVR Internațional și la vremea aceea a stârnit multă emoție în rândul românilor plecați la muncă în străinătate, care nu mai reușeșesc să ajungă la cimitirele în care se odihnesc strămoșii lor.
Da, la Hârsești, copiii merg la biserică și cântă pricesne. Iar profesoarele lor, interpreta de muzică populară Ioana Modan Cornea și Loredana Costache, directoarea căminului cultural din sat, sprijinite de primar și de Consiliul Local, sunt neobosite în a reînvia și pune în valoare astfel de tradiții creștine, învățându-i pe cei tineri credința, iertarea, jertfa și iubirea de neam”, explică Elena Iagăr.

Și a fost de ajuns o scânteie aprinsă în acel sătuc de câmpie argeșeană, ca flacăra aceasta să fie aprinsă acum în mai tot județul, prin activitatea Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, care și-a mai fixat astfel încă un scop: acela ca prin interpretarea de pricesne să ofere un produs cultural de înaltă ținută spirituală și să dezvolte virtuți creștine prin apropierea tinerilor de biserică. Și unde se putea face aceasta mai bine decât în Casa Domnului, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Calinic, cu sprijinul părintelui arhimandrit Caliopie Ichim și al preoților parohi care au deschis ușile lăcașului de cult, primind cu emoție grupurile de interpreți, copii și tineri, însoțiți de dascălii Școlii Populare, fiecare alegând să meargă spre biserica unde își are rădăcinile.

Alexandra Tăbuş

Alexandra Tăbuş

Profesorul George Mărgineanu

Profesorul George Mărgineanu

Astfel că peste 100 de cursanți și profesori ai Școlii Populare de Arte și Meserii au cântat pricesne la Mânăstirea Glavacioc, pentru că bunica tinerei profesoare Alexandra Tăbuș este de acolo, din localitatea Ștefan cel Mare, la Mânăstirea Tutana, pentru ca acolo a copilărit tânărul profesor George Mărgineanu, la Mânăstirea Curtea de Argeș, oraș unde activează o altă tânără profesoară, Georgiana Gavrilă, cu elevii ei de la clasa de Canto din orașul regal. O la fel de tânără profesoară, Cristina Voicu, și-a dus elevii să cânte la Schitul Florica, pentru că Școala Populară are o legătură de suflet cu maicile de acolo, iar copiii de la Pitești au interpretat pricesne la bisericile „Sf. Gheorghe”, „Mavrodolu”, dar și în cartierul Găvana, la „Sfinții Mihail și Gavriil”.
Mai mult, în Vinerea Mare, cursanții școlii și-au invitat colegii și prietenii să cânte Prohodul în localitățile de unde se trag.

Loredana Costache: ”Crucea, chiar și părăsită, ne e sfântă!”

Cel mai adânc mesaj pe care îl transmit acești copii și tineri este adunat simplu în cuvintele Loredanei Costache, directoarea Căminului Cultural Hârsești: „Crucea, chiar și părăsită, ne e sfântă. Fiecare și-o duce cum poate, după rânduiala Lui. Căci, dacă acești copii vor fi învățați a-și purta și păstra tradiția, dragostea de țară, rânduiala străbună, învățătura și rugăciunea, nelăsându-le îngropate de putere străină, înseamnă că neamul ăsta românesc și creștin nu se va pierde niciodată! Ci se va mântui prin credința lui!”.

Impactul pricesnelor: 1,2 milioane de vizualizări pe reţelele de socializare

Deloc întâmplător, ”Pricesnele” interpretate de profesorii și cursanții Școlii Populare de Artă Pitești s-au bucurat de un real succes pe rețelele de socializare, unde au înregistrat sute de mii de vizualizări. Iar impactul de 1,2 milioane dezvăluie o nevoie nebănuită până acum și bucuria cu care românii, indiferent unde se află, primesc produse culturale de acest tip.
Material realizat de Andreea Damaschin

Citește și Regal muzical „Sus pe Argeş la izvoare” oferit de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti

Citește și Colindători de la Şcoala Populară de Arte, în Parlament, la iniţiativa deputatului Simona Bucura-Oprescu

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită