Mintea omului are capacitatea de a inventa rezolvări pentru a se proteja de emoțiile neplăcute. Mecanismele de apărare sunt folosite atunci când apar conflicte între solicitările din exterior și posibilitățile noastre de rezolvare. Pentru a face față tensiunii psihice, ne angajăm în autodecepție și recurgem la diverse modalități de apărare.
Cele mai folosite mecanisme de apărare sunt:
1. Reprimarea – folosită pentru înlăturarea din conștient a amintirilor pe care le considerăm dureroase.
2. Raționalizarea – se referă la găsirea unei explicații logice pentru acțiunile noastre, deși la bază acestea au fost iraționale.
3. Formațiunea reacțională – găsirea unui motiv ce se află în opoziție cu adevăratul motiv.
4. Proiecția – întâlnită în respingerea propriilor calități indezirabile, pe care le punem pe seama altcuiva.
5. Intelectualizarea – folosirea unei teorii și a unor termeni abstracți pentru a ne îndepărta de o situație care ne provoacă sentimente neplăcute.
6. Negarea – refuzul de a accepta o realitate nedorită.
7. Deplasarea – apare în reorientarea unui motiv, care nu poate fi satisfăcut, către o altă direcție.
Apărările sunt mecanisme pe care cu toții le folosim și este bine că le avem. De obicei, sunt folosite la un mod inconștient și înțelegerea acestora poate ajuta persoanele să își explice propriile comportamente și să renunțe la ele atunci când nu le servesc. Folosite în mod dezadaptativ, ne pot duce la depresie, anxietate sau atacuri de panică.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex www
clinicasenex.ro
Citește și Cum să relaţionezi cu un narcisic?
0 Comentarii