Web Analytics
scris joi, 19.09.2013

Caleidoscop

Premierul Kogălniceanu s-a întâlnit cu oficialităţile piteştene

Pe baza Decretului Domnesc promulgat în 1864 de Alexandru Ioan Cuza, la Piteşti s-a stabilit sediul unei Circumscripţii pentru întreţinerea drumurilor şi podurilor, aparţinând Ministerului Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Lucrărilor Publice. În vara aceluiaşi an premierul României, Mihail Kogălniceanu, a vizitat Piteştiul, aici fiind adoptate importante hotărâri privind dezvoltarea edilitară şi urbanistică a localităţii.

Militarii piteşteni au participat la încoronarea regelui Ferdinand

În toamna anului 1922, subunităţi din Garnizoana Militară Piteşti, cu drapele de luptă, au plecat spre Alba Iulia pentru a participa la festivitatea încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Garnizoana a fost prezentă şi la festivitatea de încoronare organizată în Capitală.

Un principe japonez a vizitat Piteştiul

Principele japonez Naru Hika Kito a vizitat, în primăvara anului 1924, România. În periplul său prin ţară, trenul princiar s-a oprit şi la Piteşti. Pe peronul Gării de Sud, o companie, cu drapel de luptă şi muzică militară, aparţinând Regimentului 4 Dorobanţi, i-a dat onorul principelui japonez.

Profesorii au strâns bani pentru soldaţi

În vara anului 1877, cadrele didactice din Piteşti au decis să îi sprijine pe soldaţii argeşeni plecaţi pe front. Profesorii au organizat reprezentaţii teatrale din care au adunat suma de 300 de lei. Banii au fost depuşi la Prefectură, ca o contribuţie obştească în favoarea luptătorilor români de pe frontul din Bulgaria. Pe 13 noiembrie 1877, locuitorii Piteştiului au sărbătorit căderea Rahovei şi ulterior capitularea Plevnei.

Fraţii lui Ipsilanti au ocupat Câmpulungul

Marile evenimente ale istoriei moderne s-au făcut simţite şi la Câmpulung, astfel că izbucnirea revoluţiei de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, şi măsurile luate de către acesta în favoarea maselor populare s-au bucurat şi de adeziunea câmpulungenilor. Arestat de către eterişti la Goleşti, Tudor Vladimirescu este dus la Târgovişte prin Câmpulung, unde în noaptea de 22-23 mai 1821 este găzduit în casa boierului Constantin Chiliaşu, bunicul istoricului Constantin D. Aricescu. În acest timp, oraşul este ocupat de un detaşament de ostaşi conduşi de cei doi fraţi ai lui Alexandru Ipsilanti, Nicolae şi Iorgu.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită