Costurile legate de sănătatea mintală a tinerilor, generate de pandemia COVID-19 s-ar putea ridica la 0.5% din PIB-ul global, atrage atenţia un studiu recent.
Concret, specialiştii estimează că 157 de miliarde de euro vor reprezenta cheltuieli directe în sistemele de sănătate, 67,6 miliarde de euro investiţii în îmbunătăţirea programelor de securitate socială şi 120,5 miliarde de euro costuri directe legate de raţă mai mică de ocupare a forţei de muncă şi scăderea productivităţii, scrie https://ziare.com.
În România, cele mai dese probleme generate de pandemia COVID-19 la tineri sunt tulburările de somn, atrage atenţia psihologul Mihai Copaceanu.
Abuzul de internet, consumul de alcool şi cel de tutun se numără, la rândul lor, printre problemele sesizate de psihologi. Din fericire, arata specialiştii, a scăzut consumul de marijuana.
„Creşte numărul copiilor care nu pot dormi noaptea. Conflictele în familie, certurile, îngrijorările au crescut şi ele. Din păcate, tulburările emoţionale şi mai ales anxietatea sunt în creştere. De asemenea, depresia şi chiar internările în serviciile de psihiatrie ale adolescenţilor sunt în creştere. E nevoie de sprijin pentru aceşti tineri care nici nu merg la şcoală şi care sunt afectaţi pe parte de socializare. Ei nu socializează nici în timpul lor liber din cauza restricţiilor. Se simt cumva închişi în casă, simt o anumită presiune, inclusiv pe cea a şcolii şi a părinţilor”, a explicat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu.
CITEȘTE ȘI Medicii de familie argeșeni primesc câte 40 de lei pentru fiecare vaccin antiCovid administrat
Pentru a veni în sprijinul tinerilor care suferă din cauza pandemiei şi au fost afectaţi de restricţiile din ultimul timp, este nevoie de o mai mare implicare a autorităţilor în îmbunătăţirea stării lor de sănătate mintală.
„Costurile pentru modul în care va fi afectată sănătatea tinerilor sunt greu de estimat însă sunt studii care arată ca un euro investit în prevenţie duce la salvarea a trei euro din eventualul cost social. Ceea ce se vede acum nu sunt costuri imediate, sănătatea este afectată pe termen lung, aşa că sper că din 1 iunie se va reveni la normal”, a completat psihologul.
0 Comentarii