Web Analytics
scris joi, 15.08.2013

Expoziţie de carte monografică şi etnografică, la Biblioteca Judeţeană

Sub egida „Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului”, ediţia a VII-a, ciclu de manifestări cultural-ştiinţifice organizate de Consiliului Judeţean Argeş, luni, 12 august, la sediul Bibliotecii a avut loc vernisajul expoziţiei de carte monografică şi etnografică „Judeţul Argeş – tradiţie şi contemporaneitate”.
Organizată de Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, expoziţia reuneşte numeroase lucrări de importanţă pentru cultura, identitatea şi spiritualitatea judeţului Argeş: monografii ale satelor, comunelor şi oraşelor argeşene, ale unor biserici, mânăstiri, şcoli, cărţi de etnografie cu accent pe vechile îndeletniciri ale locuitorilor din zona Argeş-Muscel, albume fotografice cu portul tradiţional, broşuri şi hărţi.
Astfel, în cadrul acestei expoziţii aflată la cea de-a VII-a ediţie, publicul larg va avea posibilitatea să vadă, până pe 17 august, cele peste 100 de lucrări despre monografia localităţilor din Argeş (peste 90% din localităţile judeţului Argeş au monografii).
Dintre cele 136 cărţi expuse, cele mai vechi monografii sunt cele ale lui Constantin D. Aricescu – „Istoria Câmpulungului, prima rezidenţă a Rumaniei”, editată la Imprimeria lui Ferdinand om, în anul 1858, respectiv cea a lui C. Rădulescu Codin – „Dragoslavele. Trecutul comunei…”, 1923. Despre această localitate argeşeană a mai scris şi preotul Ioan Răuţescu o monografie ce datează din 1937. „Istoria Municipiului Piteşti”, de Petre Popa, Paul Dicu şi Silvestru Voinescu, este  volumul cel mai vechi despre actualul municipiu, datând din anul 1988.
Printre lucrările prezente la expoziţie se află şi volumele publicate de Editura „Alean” a Centrului de Creaţie Argeş, de la înfiinţarea sa (2006) până în prezent. Înfiinţată în anul 2006, din dorinţa de a valorifica rezultatele cercetărilor de teren ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş şi ale Asociaţiei folcloriştilor argeşeni „Constantin Rădulescu-Codin”, editura a scos, în scurta sa existenţă, 31 de volume de specialitate, majoritatea cu aspect monografic.

Expoziţie de carte monografică  şi etnografică, la Biblioteca Judeţeană

„Monografia este o moștenire pentru cei care vin”

Au vorbit despre rolul acestei expoziţii şi despre importanţa monografiilor pentru generaţiile viitoare: Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş şi gazda acestui eveniment, Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, şi nu în ultimul rând, Constantin Polexe, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş.
„Monografia este o moştenire pentru cei care vin, este o mărturie a faptelor, locurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor. Monografia este un mod de a recupera şi de a prezenta trecutul unui aşezământ. Toate datele istorice, întâmplările, obiceiurile şi tradiţiile culturale, fotografiile spun adevărul despre noi ca entitate, ca naţie”, a spus în prezentarea sa, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.
Miruna Matei

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...